Quaestor-ügy: Kizárták a szakértőt az eljárásból

Tóth László Levente
2016. 12. 15. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség és a szakértő is fellebbezett a bíróságnak azzal a döntésével szemben, amely a 210 milliárdos csalás körül forgó Quaestor-ügyben úgy döntött: összeférhetetlenség miatt kizárja Bakó Anikó igazságügyi pénzügyi szakértőt.

A 444.hu beszámolója szerint ugyanis ő volt az ügyvezetője annak a Kvantál Kft.-nek 2012 és 2014 között, amely 2015 közepe óta a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Kft. felszámolója. Ehhez képest szintén ő volt a társszerzője annak az igazságügyi jelentésnek, amely a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó pénzügyi helyzetét tárta fel.

Sőt konkrétan ugyanaz a felszámoló és az igazságügyi szakértő e-mail címe, és még arra is találtak jelzéseket, hogy a Kvantál Kft. ismerte a Quaestor-ügy vádiratát, egy polgári perben ugyanis ebből idézgettek.

A szakértő azzal védekezett, hogy ugyan összeférhetetlen lenne a szerepvállalása, de ő csak névleges ügyvezetést végzett a Quaestor felszámolójának, valódi munkát a Kvantál ügyvezetőjeként nem végzett, ezért nincs szó összeférhetetlenségről. Erre azzal válaszoltak az ügyvédek, hogy ha nem végzett valódi munkát, akkor hiányoznak a szakértő engedélyéhez szükséges feltételek. A Kvantál Kft. egyébként már azelőtt elkezdett a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó körül dolgozni, hogy „elektronikus sorsoláson” kiválasztották volna felszámolónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.