Zűrzavar az online kasszák körül

A masszőrök még mindig nem tudják, be kell-e szerezniük a készüléket, vagy sem.

Horváth Attila
2016. 12. 20. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Masszőrök Egyesületének elnöke szerint ellentmondásos a helyzetük. Podhorszky Tibor elmondta, az adóhivatalban személyesen arról tájékoztatták őket, hogy kötelező minden masszőrnek beszereznie és januártól használnia is a készüléket. A hivatal honlapján az szerepel, kiválthatják egy megfelelő számlázóprogrammal is. Így aztán senki nem tudja, mire számítson; úgy véli Podhorszky, hatalmas zűrzavarral kezdődik majd az év. Van, aki még kivár, főleg mivel egyértelmű tájékoztatást arról sem kaptak a NAV-tól, hogy milyen büntetésre számíthat, aki nem tartja be a szabályokat, de jó néhányan biztosra mentek és beszerezték a készüléket.

A plasztikai sebészek helyzete egyértelmű, kifogásolják azonban az indokot, amivel őket is bekötik az adóhivatalhoz. – A minisztérium azzal indokolta, hogy a magánorvosok közül a plasztikai sebészek között a legmagasabb az adóelkerülők száma. Erről azonban semmilyen tanulmányt, adatot nem mutattak be – fakadt ki lapunknak a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság elnöke. Gyetván János elmondta, ők vannak legkevesebben a magánorvosok közül, a szervezet kétszáz tagot számlál. Mivel csak a fekvőbeteg-ellátásban dolgozókat érinti a kötelezettség, kevesen használnak majd online kasszát.

A ruhatisztító vállalkozásoknak is januártól kellene bevezetniük az online kasszát, meglepő módon azonban ezek a cégek megelőzték a törvényalkotókat. – Másfél éve minden üzletünkben bevezettük az online kasszát, már akkor úgy értelmeztük a jogszabályt, hogy számunkra ez kötelező. Ezzel akkor az adóhatóság is egyetértett – mondta Varró Tamás, a patyolathálózatot üzemeltető a Top Clean Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A szintén ruhatisztítással foglalkozó Ruga Róbert, a 5 á Sec Central Europe Kft. kereskedelmi vezetője is azt nyilatkozta lapunknak, hogy nem érti, számukra miért csak most lett kötelező a rendszer, amelyet ők már régen bevezettek. Ugyancsak túl van az online kassza beszerzésén az autójavítók zöme. – Az országban működő nyolc-tízezer szerviz fele már korábban beszerezte a kasszákat, a többieket is tájékoztattuk a kötelezettségről. A kisebb, egy-két fővel üzemelő szervizeknek jelenthet gondot a vásárlás, de úgy tudom, hogy a legtöbb helyen megrendelték a gépeket – mondta lapunknak Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke. Lapunk beszélt néhány kisebb üzemmel, név nélkül ketten nyilatkoztak arról, hogy megrendelték a gépeket, de még nem érkezett meg hozzájuk. Aggódnak, mert hamarosan lejár a december 31-i beszerelési határidő.

Szombaton számoltunk be arról, hogy a 9500 magyarországi taxisofőr kétharmada ugyan már megrendelte, de közülük még egyikük sem kapta meg a kötelező készüléket. A késlekedés okáról a legnagyobb gyártót és forgalmazót, valamint a szaktárcát is megkérdeztük, ám választ egyik helyről sem kaptunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.