Betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását

A sörmanufaktúra közlése szerint harminc napon belül meg kell semmisíteni minden tárgyat és eszközt.

Marosi Adrienn
2017. 01. 27. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltotta a román táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását, és újra a Heinekennek kedvezett – írja Facebook-oldalán a sörmanufaktúra, hozzátéve: harminc napon belül meg kell semmisíteni minden tárgyat és eszközt.

„Ezt a döntést annak ellenére hozta meg a román ítélőszék, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is nekünk ítélte a márkát. Az unió döntését a román bíróság ezzel a döntésével figyelmen kívül hagyta – olvasható a bejegyzésben. – Jelenleg 140 embert foglalkoztatunk Székelyföldön. Ez támadás egy székely vállalkozással szemben, amely felvállalta az identitását, a magyar nyelvet és szimbólumai használatát” – emelték ki.

Mint ismeretes, már évek óta tart a vita a székelyföldi cég és a Heineken Románia között. A multinacionális vállalat ugyanis úgy véli, megsértették a névhasználati jogát a Ciuc (Csík) sörre. A marosvásárhelyi táblabíróság szóvivője az MTI-nek elmondta: a táblabíróság elutasította az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. és az ezt létrehozó Lénárd András fellebbezését, és érvényben hagyta a 2015 júliusában hozott ítéletet.

– Szeretné, hogy visszahívjuk?

– Nem szükséges, még nem mentünk csődbe teljesen – jegyezte meg humorosan Lénárd András, amikor visszahívott minket. A tulajdonos, akit a pénteki döntéssel kapcsolatban kerestünk, elmondta: a Heineken annak ellenére indított hamisítási pert ellenük, hogy „nem tudott felmutatni egy terméket vagy megnevezést sem, amely arra utalt volna, hogy Csíki sört gyártott”. A bíróság pedig helyt adott a hamisításnak annak ellenére, hogy „mi kézműves sört gyártunk”, és a Heinekennek soha nem volt ilyen terméke – fűzte hozzá.

„Úgy gondolom, hogy ez egy politikai döntés volt”, egyfajta támadás Székelyföld ellen – közölte Lénárd. Úgy véli, a magyar nemzetpolitika célja Székelyföld megerősítése és az, hogy ott munkahelyek jöjjenek létre és maradjanak meg, a román nemzetpolitika pedig nem ezt akarja. „Igazságtalannak tartom a döntést” – szögezte le a tulajdonos.Mint mondta, mindez azzal is jár, hogy a terméküket be kell vonni a piacról, meg kell semmisíteni, és az eszközeiket is be kell zúzni. „A másodfokú döntés részleteit még nem tudjuk, csak azt, hogy visszautasították a fellebbezésünket” – válaszolta arra a kérdésre, pontosan mit jelent az eszközök és tárgyak megsemmisítése. Hozzátette: durván 140 embert foglalkoztatnak, és egy „zéróról felépített vállalkozásról van szó”, a döntés pedig nagyon negatívan érinti a cég tevékenységét.

December 9-én az Európai Márkahivatal megerősítette a Csíki Sört mint márkát, és visszautasította a Heineken keresetét. „Tehát jelen pillanatban európai szinten a Csíki Sör egy konszolidált márka. Azt tudjuk csinálni, hogy elmegyünk az Európai Bíróságra, és keressük az igazunkat” – fogalmazott Lénárd. Hozzátette: ha bírják tőkével, néhány év múlva születhet kedvező döntés, amelyet újra Romániában kell érvényesíteniük. Ám előtte át kell gondolni, „hogyan tovább”, „meg kell néznünk, hogy tudunk egyáltalán talpon maradni” – mondta a tulajdonos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.