Jól jön a földgázutánpótlás Magyarországnak is

A Gazprom az év első 15 napjában 1,9 milliárd köbméterrel több földgázt szállított az európai fogyasztóinak.

MNO
2017. 01. 16. 20:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom orosz gázipari cég 25,5 százalékkal növelte európai gázexportját január első felében – számolt be az oroszországi állami vállalat közleményére hivatkozva a távirati iroda. Az év elejétől tizenötödikéig tartó időszakban 1,9 milliárd köbméterrel több földgázt szállított európai fogyasztóinak a Gazprom, mint egy évvel korábban.

A megugrott gázkereslet nagy valószínűséggel összefüggésben áll az Európában ilyenkor szokásosnál jóval hidegebb idővel. A Gazprom 2016-ban 12,5 százalékkal rekordszintre, 179,3 milliárd köbméterre növelte európai gázexportját, miután 2015-ben a kivitele 8 százalékkal bővült. Ám annak ellenére, hogy tavaly nőtt a Gazprom gázeladása, a bevétele – legalábbis az első tizenegy hónapban – több mint 27 százalékkal kisebb volt, 27,9 milliárd dollárt tett ki az egy évvel korábbi 38,39 milliárd dollár után.

Jelenleg Magyarországnak is nagy szüksége van az Oroszországból érkező földgázra. Amint lapunk beszámolt: manapság a kereskedelmi földgáztárolóink feltöltöttsége kevesebb mint 20 százalékos szinten van – miközben a napi fogyasztás az országban meghaladja a 80 millió köbmétert. Ezt a mennyiséget a tárolókból kinyert földgáz mellett az Oroszországból importált, az Ausztria felőli vezetékeken behozott, illetve a hazai kitermelésű gázból együttesen fedezi a lakossági szolgáltató.

Az ország teljes éves gázfogyasztása 8-10 milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évente 3-4 milliárd köbméter, amiből a téli fogyasztás általában 2,5-2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség. A hazai földgázfelhasználás nagysága nagymértékben függ a napi középhőmérséklettől. A tapasztalatok szerint 15,4 Celsius-fok alatt ugyanis minden további 1 fok csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli a napi földgázfogyasztást. Ezért abban az esetben, ha tartós marad a fagyos időjárás, akkor továbbra is gyors ütemben apadnak idehaza a gáztartalékok, és növekvő szerep jut az ellátásban az Oroszországból importált gáznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.