Mégsem lesz egyszerűbb az adóbevallás

Angyal Józsefnek, a köztévén feltűnt szakértőnek sokan gratulálnak kormánykritikus újévi nyilatkozata miatt.

Horváth Attila
2017. 01. 05. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gratuláló leveleket kap, és folyamatosan interjúkra kérik fel újévi, köztévés szereplése óta Angyal József okleveles adószakértőt. A lapunknak is rendszeresen nyilatkozó szakember azzal vált híressé január 1-jén, hogy kritizálta a kormány idei, adóváltozással kapcsolatos új törvényeit.

– Valószínűleg a hírszegény időszak okozhatta, hogy ennyire felkapták a témát, minden fórumon el szoktam mondani, hogy milyen gondok vannak a változásokkal és mik a megoldások – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Angyal József, aki nekünk is kifejtette meglátásait.

Arról a köztévé műsorában nem beszélt, hogy a személyijövedelemadó-bevallás rendszere valójában nem egyszerűsödik, ez csak a kormány kommunikációs trükkje. Lapunknak elmondta: a törvényhozó fő célja az adóadminisztráció csökkentése volt. Ezt azonban nem sikerült megvalósítani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevallástervezetével, inkább bonyolódott a rendszer. Szerinte mindössze négyszázezer adózónak éri meg ezt választania. A törvény szerint ugyanis az adóhatóság a rendelkezésre álló adatokat bevallástervezetként csak azoknak a magánszemélyeknek küldi meg elektronikusan, akiknek van ügyfélkapujuk – ám ez csak az adózók tíz százalékát jelenti. A többieknek kérniük kell, hogy papíralapon küldjék el nekik. Csakhogy papíralapú bevallástervezet már van: ez az M30 jelű munkáltatói igazolás. Angyal József nem érti, miért kellene kérvényeznie a NAV-tól a magánszemélynek azt a bevallástervezetet, amit a munkáltatójától automatikusan megkap papíralapon. Hiszen a két tervezetben ugyanazoknak az adatoknak kell szerepelniük.

– Év közben a munkáltatók, azaz a kifizetők havonta információt szolgáltatnak az adóhivatalnak a magánszemélyek jövedelem- és járulékadatairól. Tehát a hatóságnál év végén halmozottan rendelkezésre állnak a bevalláshoz szükséges adatok, akkor is, ha év közben a magánszemélynek több munkahelye is volt. A szakértő szerint az érdemi adminisztrációcsökkentés azt jelentené, ha megszüntetnék a jelenlegi két párhuzamos nyilvántartásból az M30 jelű nyomtatványt és a kilépőadatlapot. Az évközi jövedelemről a NAV adná ki az igazolást. Ezt az igazolást nem az ügyfélkapuval bíró magánszemélyeknek, hanem a munkáltatóknak küldené meg Ha a magánszemély elfogadná a bevallástervezetet, akkor erről a munkáltatójának nyilatkozna. Ha módosítani akar rajta, akkor a magánszemély ezt is kérhetné – javasolta Angyal József.

Elmondta azt is: nem biztos, hogy érzi majd a fogyasztó az élelmiszerek áfájának csökkentését. Ismeretes, a sertéshús után a baromfi áfáját is 27-ről 5 százalékra mérséklik idén. Szerinte januárban még biztos olcsóbb lesz, de mivel nő a kereslet a csirkehús iránt, így a termelő és a kereskedő is emel majd.

A szakértő lapunknak leginkább az éttermekre vonatkozó szabályozást bírálta, itt 27-ről 18 százalékra csökken az áfa, ám ha valaki becsomagoltatja és elviszi az ételt, az eredeti kulcs szerint kell utána áfát fizetnie. Szerinte a házhoz szállítás után is 18 százalékos áfát kell számolni, pedig a NAV 27-et ír a honlapján. A szakértő hosszan bírálta az adóhatóságot, mert érthetetlen állásfoglalást adott ki, ami miatt kényes helyzetbe kerülhetnek az éttermek.

Jogsértő az áfatörvény? A közétkeztetők akár az Európai Unió Bíróságánál támadhatják meg a területet érintő áfaszabályozást – mondta a Hír TV-nek a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Vadász Iván szerint átgondolatlanul és kapkodva alkották meg az új előírásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.