Nagyon olcsó a csirke, visszük, mint a cukrot

Egyelőre jól járnak a vásárlók az áfacsökkentéssel. A madárinfluenza miatt viszont alig van a boltokban kacsa és liba.

Horváth Attila
2017. 01. 26. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános forgalmi adó csökkentése óta legalább a duplájára nőtt a csirkehús iránti kereslet a lapunk által megkérdezett üzletláncokban, ahol egyelőre teljes egészében átadják a vásárlóknak az adócsökkentés előnyét. Hogy ez később is így lesz-e, nem tudni, de az év elején jelentős áreséssel szembesülhettek a vásárlók. Mint ismeretes, január elseje óta 27-ről 5 százalékosra mérsékelte a baromfihús általános forgalmi adóját (áfa) a kormány.

– Leginkább a csirkehús esetében tapasztaltunk forgalomnövekedést, de a pulyka utáni érdeklődés is nagymértékben nőtt. Átlagosan 30 és 80 százalékos bővülésről tanúskodnak a számok – közölte lapunkkal a Spar sajtóosztálya. Bár ez a keresletbővülés alapvetően a sertéshús rovására megy, az üzletláncnál úgy látják, az év első napjai után korai lenne hosszabb távú következtetéseket levonni. Az adócsökkentés egyébként a tejtermékek esetében öt, míg a baromfi- és a tojástermékek esetében 149 terméket érintett. Ami a kacsa- és libahúst illeti, a tavalyi év vége óta terjedő madárinfluenza miatt már csak korlátozottan tudnak beszerezni belőlük, így a heti háromszori szállítás helyett csak egyet tudnak teljesíteni a partnerek. Ezzel az igényeknek csupán tíz-húsz százalékát tudják kielégíteni.

A helyzet egyhamar nem javul: szállító partnereik előzetesen annyit közöltek, hogy a még megmaradt kacsa- és libaállomány várhatóan pár héten belül elfogy. Ugyanakkor újabb telepítéseket addig nem tudnak véghezvinni, amíg a fertőzés tart, illetve újabb helyeken – legutóbb Érsekcsanádon – üti fel a fejét. Szerencsére a madárinfluenzának ez a változata, a H5N8 típus – bár erősen fertőző, de – emberre nem veszélyes.

– Az áfacsökkentés bevezetése óta eltelt három hétben elsősorban az akciós csirketermékeknél, például a filé, a comb, illetve a farrésszel kapható comb iránt volt nagyobb az érdeklődés a kedvezőbb ár miatt. Ennek köszönhetően az év eleje óta átlagosan 30 százalékkal nőtt a baromfihús eladása – közölte megkeresésünkre a Tesco sajtóosztálya. A hipermarketben is tapasztalták a sertéshús forgalmának csekély mértékű visszaesését.

A madárinfluenza következtében december közepe óta fordul elő kisebb mennyiségű készletcsökkenés a libánál és a kacsánál, de eddig heti szinten minden termékből érkezett a boltokba. Hozzátették, folyamatosan dolgoznak azon, hogy mennyiségbeli probléma ne fordulhasson elő.

Hasonlóképpen a csirke és kisebb mértékben a pulyka iránti nagyobb érdeklődésről számolt be a CBA kommunikációs igazgatója is. Fodor Attila hozzátette, a jelentősen mérséklődő baromfiárak hatására a sertéstőkehús forgalmánál néhány százalékos csökkenést tapasztaltak, így fordulhat elő, hogy a csirkemell már olcsóbb a sertéscombnál. Egészen pontosan a csirkemell kilogrammja jelenleg 999, míg a sertéscomb 1099 forintba kerül az egyik üzletükben. Ami a madárinfluenzát illeti, a csirke-, illetve a pulykahús esetében zavartalan az ellátás, de a víziszárnyasoknál a többi üzletlánchoz hasonlóan már tapasztalnak problémákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.