Rejtély, ki fizethette ki az Orbán-rokonok tartozását

A kormányfő rokonaihoz köthető társaság 3,2 milliárddal tartozott a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek.

MNO
2017. 01. 27. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) nem árulta el, hogy ki fizette vissza azt a 3 milliárd forintot, amellyel eredetileg a Cider Alma Kft. tartozott az állami cégnek.

A követelést a kereskedőház harmadik félre ruházta át, aki december utolsó napjaiban rendezte a számlát. A Kereskedőház a Hír TV-nek nem mondta meg, hogy a milliárdos követelést kire engedményezte.

A 444.hu nyomán a Magyar Nemzet is megírta, hogy több mint 3 milliárd forintnyi kölcsönt adott a külügyi tárca felügyelete alatt működő MNKH a kormányfő rokonaihoz köthető cégcsoportnak. Az élelmiszer- és konzervkereskedelemmel foglalkozó Cider Alma Kft. összesen 3,2 milliárd forinttal tartozott az állami cégnek. Jóval a határidő lejárta után is csak 280 milliót fizetett vissza.

A kft. egy egész cégcsoportot fog össze, melyben több fontos pozíciója van Orbán Viktor sógorának, a Cider Alma egyik leányvállalatát pedig a miniszterelnök unokaöccse vezeti. Még konkrétabban: a kormányfő felesége, Lévai Anikó testvérének, Lévai Gizellának az egyik fia is feltűnik a cégcsoportban: Szeghalmi Ádám vezeti a Cider Alma Drogida Hungaro nevű leányvállalatát.

Szeghalmi Ádám testvére, Szeghalmi Balázs is szorosan kapcsolódik az MNKH-hoz, olyannyira, hogy ő vezeti a kereskedőház törökországi, izmiri kirendeltségét. Egyébként a törökországi, az iráni, a görögországi és a ciprusi MNKH-érdekeltségeket Adnan Polat oligarcha működteti, aki Erdogan török elnök egyik fontos támogatója. Polat nem kevesebb mint 1 milliárd forintot kapott a kirendeltségek működtetésére a külügyi tárca cégétől. A török milliárdos más szálon is kapcsolódik az Orbán-rokonsághoz, hiszen partnerként együttműködik a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a kastélyforgalmazó vállalkozásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.