Jegybankár lehet Parragh László felesége

Távozik a Monetáris Tanácsból az egyik legnagyobb szaktekintély. Parragh Bianka érkezhet a helyére.

Wiedemann Tamás
2017. 03. 08. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank két monetáris tanácstagjának jár le a hatéves mandátuma március végén, illetve április elején. A 2011-ben kinevezett Cinkotai János az Origo értesülése szerint távozik a jegybanki testületből, és helyét Parragh Bianka, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének felesége veheti át. Parragh Bianka, bár közgazdász végzettségű, monetáris politikával nem foglalkozott, emiatt esetleges kinevezése enyhén szólva is döbbenetes lenne. A Monetáris Tanács dönt például a jegybanki alapkamat mértékéről és a jegybank monetáris eszköztáráról, éppen ezért óriási befolyása van az MNB és ezáltal Magyarország monetáris politikájára. Cinkotai János például a hazai infláció egyik legnagyobb szaktekintélyének számít, jegyzeteiben több évtizedre visszamenőleg fel vannak jegyezve a fogyasztói árak magyarországi változásai. Szakmai körökben Mr. Inflációnak nevezik, hazánkban ő tudja legpontosabban megbecsülni a fogyasztói árak változásának irányát és ütemét. (A jegybanki alapkamat meghatározásának egyik legfontosabb eleme az infláció várható alakulásának ismerete, emiatt sem mindegy, hogy kik ülnek a Monetáris Tanácsban.)

Parragh Bianka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara, Közpénzügyi és Államháztartási Intézetének adjunktusa, emellett az Óbudai Egyetemen a Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézetében is adjunktusként dolgozik. Kutatási területe a gazdasági szabályozás és koordináció az állam, illetve a gazdasági szereplők kapcsolatrendszerében, a gazdasági szereplők vállalati versenyképességi összetevői, a menedzsment és a vezetésszervezés.

Baráti cég kapott milliárdokat

A ZÁÉV Építőipari Zrt. húzhatja fel Kecskeméten a jegybanki alapítványok új oktatási intézményének otthont adó épületet – jelent meg szerdán a Közbeszerzési Értesítőben. Ez a cég igen jó viszonyt ápol a kormánypártokkal, a cégadatbázis szerint megszámlálhatatlanul sok állami és önkormányzati közbeszerzésen nyert az elmúlt években. A beruházás értéke nettó 11,99 milliárd forint, a campus építtetője a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. Ennek tulajdonosa pedig a jegybank által botrányos körülmények között létrehozott hat Pallas Athéné alapítvány. Az intézmény a Kecskeméti és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával jött létre tavaly júliusban.

Parragh Bianka korábban sem szakmai tudása miatt került a hírekbe. Ahogy három éve a HVG megírta: az MKIK elnöke, Parragh László két olyan cégben érdekelt, amely nem fizette be a kamarai regisztrációs díjat, egyik vállalkozásban a felesége is szerepel. Mint ismert, 2012-től minden cégnek kötelezően regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kamaránál, és évi 5 ezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetnie. Az erről szóló törvényjavaslatot éppen az MKIK támogatásával fogadta el a parlament 2011 végén, és a regisztráció egyik szorgalmazója Parragh László volt. A 2014-es cikk szerint a Parragh Kft. nem található a regisztrációs díjat befizető cégek között. A cégnyilvántartásban a társaság tulajdonosa Parragh László, valamint az egyesült államokbeli offshore paradicsomban, Delaware államban bejegyzett International Tiles Connections Corporation (a cég kézbesítési megbízottja Parragh Bianka). A Parragh Kft. egyébként a Parragh Kereskedelmi és Holding Zrt. jogutódja, amely régen az ország egyik legismertebb csempe- és szaniterforgalmazó cégének számított. Emellett az International Tiles Connections Corporation tulajdonos még a Fusionics Kft.-ben, amely szintén nem fizette be határidőre a kamarai regisztrációs díjat.

Az Origo információi szerint a másik monetáris tanácstag, Kocziszky György mandátumát meghosszabbítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.