Parragh Bianka Matolcsyt magasztalta meghallgatásán

Monetáris politikában járatlan jelölt válthatja a tanácsnak az inflációt harminc éve vizsgáló tagját.

Hajdú Péter
2017. 03. 14. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokásos koreográfia szerint, a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával ajánlotta ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa új tagjainak megválasztását a plenáris ülés számára az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A kormánypártok jelöltjei nem okoztak csalódást, hiszen egyikük, Parragh Bianka – Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a felesége – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Óbudai Egyetem gazdasági szabályozással, vállalati versenyképességgel, menedzsmenttel és vezetésszervezés-kutatással foglalkozó adjunktusa piedesztálra emelte a jegybankelnököt és a kormány gazdaságpolitikáját. Ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy megválasztása esetén támogatni fogja a központi bank kormányt segítő munkáját, amely Matolcsy György kinevezésével vette kezdetét, s amely nélkül elképzelhetetlen lett volna a gazdasági fordulat 2010 után.

Matolcsyról elmondta, hogy két évtizede nem értelmezhető nélküle a magyar gazdaságpolitika, szerinte az emblematikus alakjává emelkedett 2010 utáni munkásságának köszönhetően. Parragh dicsérő szavakkal illette a második Orbán-kormány hivatalba lépését követően meghonosodott unortodox gazdaságpolitikát is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elhangzott Matolcsy-kijelentésről sem feledkezett meg, amikor arról beszélt, hogy a monetáris tanács tagjaként elő szeretné segíteni az MNB és a kormány erőfeszítéseit a versenyképességi fordulat megvalósulásában. Kiemelte, fontosnak tartja a jegybanknak a pénzügyi kultúra fejlesztésére tett lépéseit, illetve a társadalmi kötelezettségvállalási programját. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert Matolcsy bírálói erre hivatkozva támadják az MNB-elnököt. Szerintük ugyanis a program közvetlenül nem vezethető le a hatályos jegybanki törvényből, s így kétséges a céljaira használt ingatlanvásárlások, illetve a jegybanki alapítványoknak juttatott 260-270 milliárd forintnyi támogatás jogi háttere.

A másik jelölt, Kocziszky György kandidátus, a Miskolci Egyetem tanára 2011 óta a monetáris tanács tagja. Ő az eddigi munka folytatását ígérte.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke összefoglalójában arról beszélt, hogy az eskütételre valószínűleg jövő kedden kerül majd sor. Szavaiból az tűnt ki, hogy a plenáris ülés szavazását csak formalitásnak tartja. Bár politikailag nem, szakmai szempontok alapján mindenképpen meglepő lenne, ha a plenáris ülés Parragh Bianka személyében a monetáris politikában szerzett tapasztalat nélküli jelöltet választana meg a monetáris tanács tagjává. Már csak azért is, mert elődje az a Cinkotai János, aki harminc éve foglalkozik az inflációs folyamatok tanulmányozásával, s már több jegybankelnök alatt is segítette a központi bank munkáját tanácsaival.

A bizottság másik, jegybankkal kapcsolatos döntésével a kormánypárti többség elvetette azt közös Jobbik–MSZP-javaslatot, hogy hallgassák meg Matolcsy György elnököt, pontosan mit is takar az a víziója, hogy egy NATO-szövetséges állam meg akarta dönteni a magyar kormányt. Bánki Erik arra hívta föl a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnökének tájékoztatása szerint minősített információkról van szó, amelyet nyílt ülésen semmiképpen nem lehet megvitatni. A felvetésre, hogy rendeljen el zárt ülést, érdemben nem reagált, majd a kormánytöbbség elvetette a javaslatot.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke múlt héten az Mfornak erősítette meg, hogy felesége, Parragh Bianka kerülhet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába. A portálnak elmondta, hogy nagyjából egy hónapja konkretizálódott a felkérés. Parragh Bianka két egyetemen tanít, több nyelven tart előadásokat, valamint jártas a pénzügyi jogban. Hozzátette: felesége élő kapcsolatban van a nemzeti bankkal, és több tanulmányt is készített az MNB számára, melyekért díjazásban nem részesült.

Elsőként az Origo számolt be arról, hogy értesülései szerint a 2011-ben kinevezett Cinkotai János távozik a jegybanki testületből, és helyét Parragh Bianka veheti át.

Parragh Bianka korábban sem szakmai tudása miatt került a hírekbe. Ahogy három éve a HVG megírta: az MKIK elnöke, Parragh László két olyan cégben érdekelt, amely nem fizette be a kamarai regisztrációs díjat, egyik vállalkozásban a felesége is szerepel. Mint ismert, 2012-től minden cégnek kötelezően regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kamaránál, és évi ötezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetnie. Az erről szóló törvényjavaslatot éppen az MKIK támogatásával fogadta el a parlament 2011 végén, és a regisztráció egyik szorgalmazója Parragh László volt. A 2014-es cikk szerint a Parragh Kft. nem található a regisztrációs díjat befizető társaságok között. A cégnyilvántartásban a vállalkozás tulajdonosa Parragh László, valamint az egyesült államokbeli offshore-paradicsomban, Delaware államban bejegyzett International Tiles Connections Corporation, a cég kézbesítési megbízottja Parragh Bianka. A Parragh Kft. egyébként a Parragh Kereskedelmi és Holding Zrt. jogutódja, amely régen az ország egyik legismertebb csempe- és szaniterforgalmazó cégének számított. Emellett az International Tiles Connections Corporation tulajdonos még a Fusionics Kft.-ben, amely szintén nem fizette be határidőre a kamarai regisztrációs díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.