A munkaerőhiány már az EU-s statisztikában is látszik

Az EU-ban vannak egészen reménytelen régiók, amelyekhez képest Magyarország kifejezetten jól teljesít.

MN
2017. 04. 27. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy magyar régió, a Nyugat-Dunántúl is szerepel a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkező európai régiók listáján. Az Eurostat adatai alapján 2016-ban a legkevesebb munkanélküli a németországi Alsó-Szászországban (2,1 százalék) és Prága környékén volt (2,4 százalék), a Nyugat-Dunántúl 2,7 százalékos munkanélküliségi rátával a hetedik a sorban.

A legrosszabb a helyzet Európában a görögországi Nyugat-Makedóniában, ahol 31,3 százalék volt a munkanélküliség. A negatív lista élén görög és spanyol régiók, illetve tengerentúli területek (a spanyol Ceuta és Melilla, illetve a francia Mayotte) állnak. Görögország abból a szempontból is reménytelennek tűnik, hogy a munkanélküliek többsége hosszú ideje (több mint egy éve) nem talál állást. Nyugat-Makedóniában ez az arány 77,6 százalék.

A fiatalok munkanélküliségi rátája Németországban a legalacsonyabb, az első tízben eleve kilenc német régió szerepel. A legrosszabb a helyzet Európában az olaszországi Calabria tartományban, ahol a 15–24 évesek 58,7 százaléka munkanélküli. Magyarország ehhez képest egészen jól teljesít, 12,9 százalékos a fiatalok munkanélküliségi rátája.

Magyarországon nincsenek túlságosan nagy regionális különbségek a munkanélküliség terén, a legrosszabb a helyzet az Észak-Alföldön, ahol 9,3 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ezzel szemben Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban nagyon eltérő a régiók helyzete (utóbbi kettő esetében a tengeren túli területek sokat rontanak az átlagon). Belgiumban is nagyok a különbségek: Kelet-Flandriában csak 4,2 százalék a munkanélküliség, Brüsszelben viszont 16,8 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.