Büntetőeljárás indulhat a gazdasági bizottság ellen

Állítólag nem kapták meg a bírósági ítéletet, ezért nem adták ki a közérdekű adatokat.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 19. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk elküldte Polt Péter legfőbb ügyésznek azt a büntetőfeljelentést, amelyet az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen tettünk, miután jogerős bírósági ítélet ellenére sem adták ki az egyik letelepedési államkötvényt forgalmazó céggel kapcsolatos közérdekű adatokat. A Btk. kimondja, „aki azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. A feljelentésben azt is jeleztük, a gazdasági bizottságban közjogi tisztséget ellátó személyek is eljárnak, ezért „a mentelmi jog felfüggesztésére az indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész terjeszti elő”. A parlamenti testületet Bánki Erik (Fidesz) vezeti. Mivel lapunk a gazdasági bizottságot perelte, a feljelentést is a testület ellen tettük meg, amelynek 9 fideszes, egy-egy KDNP-s, illetve független képviselő, továbbá 2-2 MSZP-s és jobbikos honatya a tagja.

Szombaton még arról számolt be lapunk, hogy végrehajtást kérünk a bizottság ellen. Bánki Erik azonban tegnap írásban reagált a lapunkat képviselő ügyvédi irodának, ezért néhány nap haladékot adtunk. „A hét végi sajtóhírekből értesültünk arról, hogy a gazdasági bizottság ellen – a Magyar Nemzet képviselőjeként – végrehajtást kezdeményeznek iratkiadás elmaradása miatt. Tájékoztatom Önt, hogy a bizottság hivatalosan a mai napig nem kapta meg a jogerős bírósági ítéletet. A bizottság jogi képviselőjével felvettük a kapcsolatot, amennyiben a mai napon eljut a bizottsághoz a jogerős ítélet, akkor az ítélet értelmében a Migrat Immigrant Asia Ltd. iratait a holnapi nap folyamán eljuttatjuk Önhöz” – olvashatók Bánki Erik szavai.

A bizottság elnöke ebben a levélben lényegében arra hivatkozik, hogy az általa megbízott ügyvéd hónapokon át nem adta át a testületnek a jogerős bírósági ítéletet. Remélhetőleg a Polt Péternek küldött feljelentés nyomán ezt is vizsgálni fogja az ügyészség a büntetőügy kapcsán, ugyanis a bűncselekmény – függetlenül a peresített iratok esetleges jövőbeni kiadásától – lapunk jogi állásfoglalása szerint már megvalósult, hiszen határidőig nem kaptuk meg a közérdekű adatot.

Ahogy korábban beszámoltunk róla még tavaly indítottunk pert a gazdasági bizottság ellen, miután a testület fideszes elnöke, Bánki Erik megtagadta a válaszadást a letelepedési kötvényeket forgalmazó közvetítő vállalkozásokkal kapcsolatos közérdekűadat-igénylésünkre. A Fővárosi Törvényszék ítélete idén január 19-én emelkedett jogerőre, tehát a bizottságnak 15 napon belül, azaz február 3-ig kellett volna a közérdekű adatokat lapunkhoz eljuttatnia. Ez azonban a mai napig nem történt meg annak ellenére, hogy a lapunkat képviselő Karsai ügyvédi iroda és a Transparency International Magyarország (TI) hivatalos levélben hívta fel ennek elmaradására a testület jogi képviselőjét. A levelet április 3-án postáztuk, majd a tértivevény tanúsága szerint a gazdasági bizottság ügyvédje április 10-én átvette. A perben nyolc cég adatait kértük ki, de csak egy esetben nyertünk, mivel egy éven belül „kétszer kérdeztünk rá” a letelepedési kötvényeket forgalmazó vállalkozásokra – ezt a jogszabályok azonban tiltják. A Migrat Immigrant Asia Ltd.-re a peresített adatigénylés alkalmával kérdeztünk először, ezért a cég adatait a bíróság ítélete alapján ki kell adnia a bizottságnak.

A ciprusi vállalkozás 2015. december 15-én kapott forgalmazási engedélyt a bizottságtól Mongólia, Malajzia és Dél-Korea esetében. Érdekes, hogy a cégnek nincs honlapja, elérhetetlen. Volt olyan is, amikor egy másik kötényforgalmazónál érdeklődtek mongol állampolgárok, hol lehet a vállalkozást elérni, de az a cég sem tudott segíteni. Tavaly novemberben a gazdasági bizottság a Migrat Immigrant Asia Ltd. engedélyét kiterjesztette a Seychelle-szigetekre is, majd visszavonta az engedélyt. Nemcsak az adóparadicsomnak számító szigetország állampolgárai vehettek részt egy hétig a letelepedési programban, hanem a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégek többségi tulajdonosai is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.