Jól ment az államilag támogatott Mercedesnek

Százmilliárdokat fektet be hazánkban az autógyár, de nem tudni, lesz-e elég szakképzett munkaerő a bővítéshez.

Bodacz Péter
2017. 04. 27. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százkilencvenezer gépjármű legyártásával eddigi legsikeresebb évét tudhatja maga mögött a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft., amelynek kecskeméti gyára öt évvel ezelőtt kezdte meg a termelést. A 2015-ös évhez képest a társaság 3,8 százalékkal növelte termelését, bevétele 3,4 milliárd euró volt – hangzott el a társaság tegnapi beszámolóján.

Christian Wolff, az MBMH ügyvezető igazgatója kifejtette: a társaság további jelentős növekedést remél a kecskeméti gyár bővítésétől, valamint egy teljesen új üzem létesítésétől. Előbbi beruházásra 580 millió eurót (180 milliárd forintot) áldoz a stuttgarti székhelyű autóipari konszern, míg az utóbbira egymilliárd euró (300 milliárd forint) jut. A fejlesztések révén a Mercedes jelenlegi 4000 fős munkaerő-állománya 6500-ra emelkedhet.

A társaság tájékoztatása szerint a kecskeméti gyár dolgozói 2016-ban 16 millió euró személyi jövedelemadót és egyéb bérből levont közterhet fizettek be a magyar költségvetésbe. Munkaadóként és társaságként tavaly 24 millió euró adót és járulékot fizetett a vállalat a magyar államnak, illetve a kecskeméti önkormányzatnak. A hazai gazdaság szempontjából mindenképp jó hír, hogy az MBMH a 2016-os üzleti eredményből nem a részvényeseknek fizet osztalékot, hanem itthon fekteti be, a küszöbönálló kapacitásbővítést ugyanis ebből finanszírozza a társaság. A vállalat magyarországi értékesítési képviselete, a Mercedes-Benz Hungária Kft. is sikeres évet zárt 2016-ban, a közel 80 milliárd forintos forgalom 30 százalékkal haladta meg a 2015-ös üzleti év forgalmát. Az eladott személygépkocsik száma 38 százalékkal, 2572-re nőtt.

Lapunk egyébként már a sajtóeseményt megelőzően eljuttatta a munkaerőre vonatkozó, illetve a fejlesztésekkel kapcsolatos kérdéseit a Mercedes kommunikációját ellátó ügynökségnek. Azt szerettük volna megtudni, hogy a társaság négyezres állományának mekkora hányada érkezik a környező országokból vendégmunkásként. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kapacitásbővítés miatt szükséges munkaerőt hol toborozzák, mivel immár az autóipart is érinti a munkaerőhiány. Kérdést tettünk fel továbbá a kutatás-fejlesztési és más, magas hozzáadott értékű munkák hazánkba telepítését illetően is. A társaság későbbre ígért tájékoztatást.

A magyar kormány és a Mercedes 2008 októberében írta alá azt az együttműködést, amelynek eredményeként 2012-ben megindult a termelés Kecskeméten. A Gyurcsány-kormány a társaságnak közel 30 milliárd forint állami támogatást ítélt oda. A vállalat tanműhelye idén márciusban további 622 millió forintot kapott az államtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.