Kockázatokat lát az elemző a büdzsében

A háromszázalékosra tervezett hiánycél kevés lehetőséget ad a későbbi korrekcióra.

Bodacz Péter
2017. 04. 19. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbiakhoz képest némi kockázatot jelent, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 3 százalékra lőtte be a gdp-arányos deficitet a 2018-as költségvetésben. Bár ez a szint megfelel az unió által elvárt maastrichti kritériumoknak, egy-két tized százalékos kilengés mindig benne van a pakliban – fejtette ki lapunknak az ING Bank vezető elemzője. Virovácz Péter szavai szerint csak az év végén lehet látni, mi valósul meg a korábban eltervezett célokból, amire jó példa a 2016-os év. Tavaly ugyanis olyan jól alakultak a dolgok, hogy év végén minden további nélkül ki tudott szórni az állam közel ezermilliárd forintot anélkül, hogy ez a hiánycélt veszélyeztette volna. November–decemberre ugyanakkor kiderülhet, hogy nem többlet, hanem a tervezettnél nagyobb hiány keletkezik, amit esetleg a feszesre szabott hiánycél már nem bír el. Ebben az esetben pedig – emelte ki az elemző – elképzelhető, hogy túlzottdeficit-eljárást indít az unió hazánk ellen. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a végeredményre komoly befolyással lehet az infláció alakulása is, amit egy a jelenlegihez hasonló kedvező gazdasági környezetben szinte lehetetlen pontosan meghatározni.

A tárca költségvetési tervezetében foglalt szociális kiadásnövelések, valamint az egyéb költekezések nem újak, hiszen a bér- és nyugdíjemeléseket több évre ütemezte be a kormány. Azaz a büdzsé valójában a már elindult gazdasági folyamatok folytatásaként értelmezhető, semmint választási költségvetésként – fejtette ki Virovácz Péter. Szerinte a foglalkoztatási piaci folyamatoknak is komoly hatásuk lesz a költségvetés állapotára. Mint mondta, immár nem mennyiségi, hanem minőségi váltást kell levezényelni a munkaerőpiacon, ami elsősorban a közfoglalkoztatottak körét fogja érinteni.

Az NGM a múlt héten hozta nyilvánosságra a jövő évi büdzsétervezet fő számait, a jogszabályt október 26-án terjesztik a parlament elé. A tervezet szerint jövőre 4,3 százalékkal növekedhet a bruttó hazai össztermék, az államháztartás hiánya pedig 3 százalék lesz. A gdp-arányos államadósság a jelenlegi 74-ről 72 százalékra csökkenhet. Lázár János kancelláriaminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában kifejtette, a foglalkoztatás, a családtámogatás, valamint a védelmi kiadások terén várható erősítés. Ő is megerősítette, hogy nem készülnek különösebb költekezésre a választások miatt. „Noha 2018-ban országgyűlési választást tartanak, a kormány nem készül választási költségvetésre, és 72 százalékos gdp-arányos államadósságot tervez” – mondta. Lázár János elmondása szerint ennek ellenére minden tárca legalább ugyanakkora forrásból gazdálkodhat, mint idén. Magyarország 2018–19-ben már saját forrásból is képes lesz infrastrukturális fejlesztéseket végrehajtani; a büdzsében 80 százalék megy működésre, 20 százalék fejlesztésre – közölte, hozzátéve: ennek fedezetét a gazdasági növekedés jelenti majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.