Palóc Nagyker: jelentkezett a Coop

A Coop és a Spar jelentkezett be eddig a Palóc Nagyker boltjaira. Felszámoló még nincs, bérükre várnak egyes dolgozók.

Horváth Attila
2017. 04. 06. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak két boltja üzemel a korábbi több mint nyolcvanból a csődöt jelentő Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nek, és alig valamivel több mint száz alkalmazottja maradt. Ők most arra várnak, hogy végre kifizessék a többhavi elmaradt bérüket, de amíg nem jelölik ki a felszámolót, addig nem tudnak kihez fordulni a követelésükkel – tudtuk meg a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkárától. Mint ahogy arról beszámoltunk, a Palóc Nagykernek nem sikerült megegyeznie a hitelezőkkel és a bankokkal a csődeljárás során, így két hete felszámolás indult ellene. Mint lapunk megtudta, a felszámolót egyelőre nem jelölték ki, erre a törvény szerint egy hónapig van lehetőség az eljárás megkezdése után. Megírtuk azt is, az adós és a hitelezők között nem jött létre egyezség, így a törvényszék a hét elején hozott végzésével megszüntette a kft. kérelmére elrendelt csődeljárást. A tavaly augusztusban még 1300 embert alkalmazó salgótarjáni cég a CBA franchise-partnereként és regionális központjaként üzemelt, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta, ezért is kellett lehúznia a rolót.

Demeter László szakszervezeti vezető elmondta: a dolgozók jogos, munkaszerződésben rögzített követeléseit a felszámoló rendezi majd, a hitelezőket pedig vagyonértékesítéssel kívánja kifizetni a társaság. Miután a felszámoló elkezdi értékesíteni a cég vagyonát, a vonatkozó törvény szerint az elmaradt bérek pótlása lesz az első feladata. Úgy tudjuk, 200-300 millió forintnyi kifizetetlen járandóság maradt. Sok dolgozónál felajánlották a közös megegyezést, ami után többhavi bért fizettek volna, ezt azonban még nem kapták meg az egykori beosztottak. A még üzemelő néhány üzletbe zsúfolták össze azokat, akik ott maradtak dolgozni. Mint Demeter László elmondta, azok, akiknek volt hová menniük, már régen elhagyták a boltláncot, de száz ember nem tehette ezt meg, ezért rajtuk próbálnak elsősorban segíteni. Először még tavaly augusztusban maradtak el a bérek, sokan hónapokig nem kaptak fizetést. Volt, akinek a többi dolgozó dobta össze a pénzt élelmiszerre. Sok családból mindkét kenyérkereső a Palóc Nagykernél dolgozott, így mindkettejük fizetése kiesett.

Úgy tudjuk, a Palóc Nagyker tulajdonában van 24 bolt épülete, a többi bérlemény. Piaci információink szerint ezek közül hat-nyolcra a Coop hazai üzletlánc jelentkezett be. Hogy a többi üzlettel mi lesz, azt egyelőre nem lehet tudni. Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy üzletet a Spar vásárolt meg. Elképzelhető, hogy a konkurens cégek még kivárnak, hiszen minél olcsóbban szeretnék megszerezni a boltokat. Kerestük a Coop sajtóügyeit intéző céget és az üzletet is, de lapzártánkig nem reagáltak megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.