Beperelték Mészáros cégét a kisrészvényesek

Több törvénysértést is talált a TEBÉSZ az Opimus éves közgyűlésének lebonyolításában.

MN
2017. 05. 12. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több törvénysértést is talált a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) az Opimus Group Nyrt. május 2-i éves közgyűlésének lebonyolításában – közölte a HVG.hu-val a szervezet.

A TEBÉSZ szerint megsértették a közgyűlés összehívására vonatkozó szabályokat. A szervezet elsősorban azt kifogásolja, hogy hiába volt valakinek Opimus-papírja, csak akkor lehetett ott a közgyűlésen, ha napokkal korábban kifejezetten bejelentette, hogy élni kíván részvényesi jogaival. Végül nem voltak elegen, és az alacsony részvétel miatt az első közgyűlés sikertelen lett, ezért meg kellett ismételni. Azonban az érdekvédelmi szervezet szerint az erről kiadott tájékoztatásban az szerepelt, hogy a megismételt közgyűlésen is csak azok a részvényesek vehetnek részt, akik már az első közgyűlésre előzetesen jelezték részvételi szándékukat.

„A TEBÉSZ már a meghívó miatt jelezte a társaságnál, hogy a kikötés jogsértő, ám még választ sem kaptunk” – mondta Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke, aki szerint a részvényesek jogai így duplán sérültek. A megismételt közgyűlés ugyanis új közgyűlésnek minősül, nem pedig az első sikertelen közgyűlés folytatásának, ráadásul a törvényszövegből szerinte az következik, hogy egy közgyűlésnek akár a végére is megérkezhet a részvényes, akkor is joga van a még hátralévő szavazásokon részt venni.

A félrevezető tájékoztatások után a részvénnyel szintén rendelkező TEBÉSZ képviselője szándékosan azért ment el a közgyűlésre, hogy meggyőződhessen a szerintük jogellenes kikötés érvényesítéséről. Nem engedték be, ezzel pedig Dióslaki Gábor szerint egyértelműen kizárták a szavazás részvényeseket megillető jogából.

A TEBÉSZ úgy véli, az eljárási szabályok felrúgásának az a következménye, hogy az összes itt hozott határozat érvénytelen, ezért megismételtetné az egész közgyűlést, és bírósághoz fordult. A szervezet keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, mert szerinte egy ilyen „veszélyes precedenst”, mint amilyennel az Opimus próbálkozott, nem lehet szó nélkül hagyni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.