Kötvénymutyi: újabb pert nyert lapunk

Közérdekűnek minősülnek az egyes cégek kötvényvásárlási adatai.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 21. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon is pert nyert lapunk a letelepedési államkötvények ügyében titkolózó Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) ellen. A perben eljáró Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott másodfokú ítéletében a Magyar Nemzetnek adott igazat, miután közérdekűnek minősítette az egyes cégek kötvényvásárlási adatait, ezzel megerősítette az első fokon eljáró bíróság ítéletét.

Lapunk még tavaly azért indított pert, mert közérdekűadat-igénylésünket elutasította az ÁKK. Azt szerettük volna megtudni, hogy a kötvényeket forgalmazó cégek hány letelepedési papírt jegyeztek le, és mekkora bevételre tettek szert. Nem tudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézete miért titkolózik, az meg végképp érthetetlen, hogy az óriási bizalmat igénylő állampapír-értékesítést miért offshore cégekre bízta. Lapunk kormányzati forrásból úgy tudja, a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos perek esetében (több is van folyamatban) az a kifejezett politikai elvárás az állami szervektől, hogy a végsőkig elmenjenek, vagyis nagy valószínűség szerint az ÁKK a Kúriához fog fordulni felülvizsgálati célból. Így legkorábban az országgyűlési választási kampány kellős közepén, november–december táján juthatunk a korrupciógyanús állami üzlet közérdekű adataihoz. (Lapunk képviseletét a Transparency International közreműködésével a Karsai Dániel ügyvédi iroda látta el.)

Szintén pénteken kaptuk kézhez a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát, amelyben arról tájékoztatták lapunk újságíróját, hogy elutasítják az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen tett büntetőfeljelentésünket. Az indoklás szerint a Magyar Nemzet négy cikkére hivatkozva utasították el a feljelentésünket. Ezekben arról számoltunk be, hogy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a bizottság az egyik offshore cég adatait, majd többszöri felszólítás ellenére is tovább titkolózott. Miután büntetőfeljelentést tettünk, Bánki Erik, a testület fideszes elnöke másnap megküldte az adatokat. A nyomozó ügyészség szerint nem valósult meg a közérdekű adattal való visszaélés vétsége, mert – bár késéssel ugyan, de – megkaptuk az adatokat.

Ezek után Polt Péter legfőbb ügyészhez fordultunk, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség feljelentéselutasító határozatát helyezze hatályon kívül, valamint rendelje el a feljelentett cselekmény tárgyában a nyomozást. Úgy véljük ugyanis, hogy a közérdekű adattal való vétséget a gazdasági bizottság elkövette, és az a tény, hogy – miután feljelentést tettünk – kiadta az adatokat, csak enyhítő körülmény lehet egy esetleges büntetőper során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.