Szimpla kampányfogás a rezsicsökkentés

A kormánynak már korábban is lett volna módja az energiaárak mérséklésére, de nem lépett.

Illés József
2017. 05. 20. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán választási kampányfogás a kormány által a napokban megígért úgynevezett szociális rezsicsökkentés. Az áram- és gáztarifák lefaragása elsősorban a nyugdíjasokat érintené, s a kormányzat éppen ezt a szavazótábort igyekszik bármi áron megnyerni magának a jövő évi országgyűlési választások előtt – nyilatkozta lapunknak a második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese. Holoda Attila elmondta: a tarifák beharangozott csökkentése több szempontból is visszás. A kabinetnek ugyanis az elmúlt két év során bőven lett volna lehetősége rezsicsökkentésre, mert a nemzetközi beszerzési árak lehetővé tették volna. Ám ehelyett a kormány az állami energiaszolgáltatók profitját növelte. Az is érdekes, hogy eddig a kabinet folyamatosan azt hajtogatta: a társadalmi igazságosság fenntartása végett nem hajlandó olyan árcsökkentést végrehajtani, amely nem minden fogyasztóra egyformán vonatkozik. Most pedig az eddigiekkel ellentétben valamilyen okból már a szociális szempontokat helyezi előtérbe. Ez az ok feltehetően az, hogy ma már állami vállalatok kezében van a lakossági energiaellátás nagy része, és a kormány nem kívánja egy számottevő mértékű, általános rezsicsökkentéssel veszteségessé tenni a saját cégeit. Így csak egy pártpolitikai szempontok alapján kiválasztott szavazótábor, a nyugdíjasok támogatására költ majd célzottan a kormányzat.

A szakértő úgy véli: az árak visszavágásának a forrása nem a költségvetés lesz, hanem a kabinet átláthatatlan módon manipulálja majd az ellátási láncolatban részt vevő állami áramtársaságok, illetve a gázcégek közötti elszámolóárakat. Holoda Attila megjegyezte: az Európai Uniónak a kormány állításaival ellentétben soha nem az energiaárak szociális szempontból történő mérséklése ellen volt kifogása, hanem a követhetetlen, valóságtól elrugaszkodott, politikai szempontok alapján történő árképzés ellen.

Érdemes megjegyezni: az igazán szegények nem tudják beköttetni a lakásukba a gázt. Így többnyire vegyes tüzelésű kazánnal vagy kályhával fűtenek, amelyben nemritkán háztartási és egyéb hulladékot égetnek el. Így az ezúttal szociálisnak titulált rezsicsökkentés éppen a leginkább rászorulókat nem érinti.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az úgynevezett szociális rezsicsökkentés – mint az energiaszegénység felszámolására tett intézkedés – önmagában részmegoldás. Az energiaszámlák tartós csökkentéséhez elengedhetetlen lenne a magyar otthonok energiahatékonyságának állami, programszerű támogatása is. Az energiahatékonysági intézet szerint az energiaszegénység Magyarországon is súlyos társadalmi probléma. Bár a magyar fogyasztók viszonylag elfogadható áron jutnak villamos energiához és földgázhoz, a jövedelmekhez viszonyítva azonban továbbra is megterhelő a rezsiszámlák kifizetése. Tavaly 77 100 forint volt a magyar lakosság egy főre jutó havi átlagos kiadása. Ezen belül az egy főre jutó háztartásienergia-költség az összkiadás tizennégy százalékát tette ki – olvasható az elemzésben.

A rezsiszámlákkal elmaradók száma és a tartozások összege idehaza továbbra is jelentős. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium év eleji összeállítása szerint az egy évnél régebben tartozók száma az áram esetén háromszázezer, a gáznál harmincötezer, a távhőnél negyvennégyezer fogyasztót érint. A szolgáltatásból kikapcsolt lakossági felhasználók száma meghaladja a százezret. Az egy éven túli tartozások összege pedig 28 milliárd forint felett van – írja a tanulmány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.