Több mint egymillió munkavállalót vár Németország

Az építőiparban és egészségügyben is nagy a munkaerőhiány, külföldi fiatalokat próbálnak német cégekhez csábítani.

MN
2017. 05. 10. 4:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is egy városnyi emberrel, 75 ezer fővel nőtt a betöltetlen pozíciók száma Németországban, ahol már 1,064 millió dolgozót keresnek. Főként a logisztikai és egészségügyi területen nagy a hiány, de építkezésekre is munkások ezreit keresik.

Ezek az első negyedév adatai: a 75 ezres szám azért is kiugró, mert a téli hónapokban általában kevesebb a meghirdetett állás – idézi a Reuters Alexander Kubist, a német állami munkaerő-piaci kutatóintézet, az IAB egyik közgazdászát.

A munkaerőhiányhoz hozzájárul a meglévő dolgozók helyben tartása is, a Manpower HR-es cég szerint a német vállalatok jobban aggódnak a tehetséges munkavállalóik megőrzése miatt, mint francia, olasz vagy angol versenytársaik.

Ezért jellemzően nagyvonalú munkakörülményeket ajánlanak, illetve képzési programokkal is csábítanak fiatalokat olyan országokból, ahol magas a fiatalok közti munkanélküliség, például – a Manpower szerint – Magyarországról, Bulgáriából Spanyolországból és Romániából. A Reuters cikkét az Index szemlézte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.