Vége az árfolyamgátnak: ezrekkel nő a törlesztőrészlet

Körülbelül 19 milliárd forint halmozódott fel az árfolyamgátat kihasználó devizahitelesek gyűjtőszámláin.

Horváth Csaba László
2017. 05. 22. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan 6-8 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete azoknak a devizahiteleseknek, akik korábban igénybe vették az árfolyamgát nyújtotta fizetési könnyítés lehetőséget – derült ki jegybankelnök írásbeli válaszából. Matolcsy Györgyöt a szocialista Tóth Bertalan kérdezte, ugyanis az adósoknak 2017 tavaszától meg kellett kezdeniük az árfolyamgáthoz tartozó gyűjtőszámlán felhalmozott összegek törlesztését. 

A fizetési könnyítést 2014 végéig vehették igénybe a devizahitelesek. Az árfolyamgát lényege az volt, hogy legfeljebb 5 évig tartó időszak alatt rögzített árfolyamon törleszthették kölcsönüket az adósok. Az euró alapú hitelek esetében 250 forinton, a svájci frank esetében 180 forinton, a japán jen esetében pedig 2,5 forint volt a rögzített árfolyam. A tényleges és a kedvezményes árfolyamok közötti különbözet pedig a gyűjtőszámlán halmozódott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének tájékoztatása alapján közel 173 ezren léptek be az árfolyamgátba, ennek többsége – több mint 157 ezer adós – svájci frank alapú devizahiteles volt. További 12 ezer euró alapú hitellel rendelkezett, a maradék valamivel több mint 3 ezer pedig japán jenben adósodott el. Matolcsy György szerint a banki elszámolást követően az adósok több mint 90 százaléka esetében csökkent a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg. Ennek oka az, hogy a bankok által tisztességtelenül felszámolt összeget a gyűjtőszámláján felhalmozott egyenleggel szemben kellett elszámolni. Ezt követően az árfolyamgátba belépett ügyfelek 40 százalékának, vagyis körülbelül 70 ezer adós gyűjtőszámlájának egyenlege maradt pozitív. Tehát nekik maradt fenn tartozásuk.

Az MNB adatai szerint utóbbi devizahitelesek számláján átlagosan 270 ezer forintos adósságot tartanak nyilván adósonként. Ez pedig azt jelenti, hogy körülbelül 19 milliárd forint van ezeken a számlákon. Ennek az összegnek a törlesztése kezdődik meg idén tavasszal. Ugyanakkor Matolcsy György jegybankelnök szerint az ezzel járó 6-8 ezer forintos fizetési kötelezettség nem okoz majd problémát az adósoknak, ugyanis a terheket „érdemben tompítja az elmúlt öt évben lezajlott jelentős mértékű bérnövekedés”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.