Hatott a sztrájkfenyegetés, emelik a vízügyesek pénzét

Szeptembertől 15 százalékkal, januártól újabb 15 százalékkal emelkedik a vízügyi igazgatóságokon dolgozók bére.

MN
2017. 07. 11. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptembertől 15 százalékkal, januártól újabb 15 százalékkal emelkedik a vízügyi igazgatóságokon dolgozók bére – írja a kormányközeli Magyar Idők keddi száma.

Tarró Péter, a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet elnöke a lapnak elmondta, hétfőn döntött a kormány gazdasági kabinetje a vízügyi igazgatóságon dolgozó 4000 munkavállaló béremeléséről. Hozzátette, várhatóan kedden döntenek a vízügyi dolgozók arról, hogy visszavonják-e a kétórás munkabeszüntetésüket, amelyet jövő hétfőn a közszolgákkal közösen tartanának.

A lap felidézte, a vízügyi ágazatban hatalmas szükség van a fizetések emelésére, mivel a mérnökdiplomás munkavállalók fizetése alig haladja meg a bruttó 190 ezer forintot. Az ágazatban 35 százalékos a bérlemaradás a 303 ezer forintos magyarországi bruttó havi átlagkeresethez képest. Ennek következtében csak az idén több mint 150 munkavállaló hagyta el a vízügyet.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, várhatóan nem maradnak ki az önkormányzati dolgozók, valamint azok az állami munkavállalók sem a béremelésből, akikre egyik életpályamodell sem vonatkozik. Felidézte: június elején jelentette be az érdekképviselet, hogy sztrájkot hirdet július 17-re, ha nem tud megállapodni a kormánytisztviselők, az önkormányzati köztisztviselők és a közalkalmazottak béremeléséről a kormánnyal. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy kilenc év után a közszolgák bérét is rendezik. A tárgyalások a napokban folytatódnak, s várhatóan a hét második felében már konkrét eredmények is születnek.

A közigazgatásban tapasztalható bérfeszültség 250 ezer munkavállalót érint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.