Moszkva miatt törhet ki a gázháború az EU és Amerika közt

Az amerikaiak Moszkvának akarnak odacsapni, de az várhatóan európai cégeknek is nagyon fájni fog.

MN
2017. 07. 24. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszország elleni szankciók eldurvulására készülnek Brüsszelben – írja a Financial Times című gazdasági lap. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sürgette, hogy az EU-nak legyenek válaszlépései arra az esetre, ha európai energiacégeket vagy más vállalkozásokat is érintenének a tervezett szankciók. A lap által megismert emlékeztető szerint Juncker azt mondta: készen állnak rá, hogy napokon belül lépjenek, ha az amerikai kongresszus az EU aggályainak figyelembevétele nélkül lépne.

Washingtonban a hétvégén megállapodtak a pártok annak a törvénynek a végleges változatáról, amely újabb szankciókat vezetne be Moszkva, Teherán és Phenjan ellen. A valódi célpont persze Oroszország, hiszen az amerikai választások állítólagos orosz befolyásolása miatt hatalmas botrány van éppen az Egyesült Államokban, és a törvényhozók minél keményebb szankciókat akarnak.

A képviselőház várhatóan kedden szavaz, és valószínűleg el is fogadja a törvényt, amely büntetőintézkedéssel fenyegeti azokat a harmadik országbeli cégeket is, amelyek közös projekteken dolgoznak a megbüntetett államokkal – ez konkrétan az Északi Áramlat 2 tenger alatti gázvezetéket érintheti, amelyben a legnagyobb európai energiacégek is érdekeltek.

A Németország által támogatott Északi Áramlat 2, és a Déli Áramlat magyar támogatással nemrég újra felmelegített terve azt a célt szolgálná, hogy Oroszország közvetlenül, például Ukrajna vagy Fehéroroszország kikapcsolásával tudjon gázt szállítani Európába. Az Északi Áramlatot leginkább Lengyelország elleni, amely amerikai támogatással inkább a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját fejleszti. A varsói kormány szerint ugyanis az újabb orosz gázvezetékek csak az orosz függést erősítik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.