Nemzetbiztonsági kockázat miatt nem lesz azeri ingyenwifi a vizes vb-n

Végül nem szerződött le az azeri hátterű céggel a hálózatot építő állami Antenna Hungária Zrt.

Jandó Zoltán
2017. 07. 13. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetbiztonsági szolgálat jelzése alapján végül nem kötött szerződést az Antenna Hungária Zrt. (AH) azzal az azeri hátterű céggel, amely a budapesti nyilvános wifihálózat szoftveres hátterét biztosította volna – értesült a Magyar Nemzet.

Az Index.hu írt róla, hogy az eredetileg felkért WandaFi nevű, Írországban, Corkban bejegyzett, de azerbajdzsáni üzletemberek érdekeltségébe tartozó cég olyan szoftvert kínált, amely nyilvános wifit biztosító hoteleknek, éttermeknek tud adatokat gyűjteni azokról, akik fellépnek a hálózatra. Az ügy miatt csütörtökön Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a vizes világbajnokság szervezőihez fordult, és mielőbbi tájékoztatást kért.

A Bp2017 Kft.-nél ugyanakkor lapunkat arról tájékoztatták, hogy végül az AH nem szerződött le az említett céggel. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki szolgáltat a WandaFi helyett. A fejlesztés, és a kapcsolódó szolgáltatás a vizes vb egyik legdrágább beruházása volt: közbeszerzés nélkül több mint 20 milliárd forintot költhettek el rá.

Biztonságos lesz a vezeték nélküli internet használata a budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságon a szervezők csütörtöki közleménye szerint.

A kommüniké azt hangsúlyozta, hogy a vizes világbajnokságra elkészült nyilvános wifi-hálózat biztonságos, a csatlakozáshoz nincs szükség semmilyen adat megadására, azaz a használat nem kötött regisztrációhoz, a sajtóban megjelent Wandafi és Maksat.pro software-ek nem kerülnek alkalmazásra.

Ezzel szemben Lázár János a mai Kormányinfón még azt mondta, hogy ez az ingyenes wifi tartogat kockázatot azoknak, akik használatba veszik. Azt javasolta megoldásnak, hogy talán mindenki kibír egy délutánt wifi nélkül, amíg a versenyeket nézi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.