A devizahitelesek ezermilliárd forintot nyertek a forintosításon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyolcmilliárd eurót nyújtott a forintosításra 2013-ban.

MTI
2017. 08. 16. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizahitelesek terhei ezermilliárd forinttal csökkentek a forintosítás által – mondta Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója szerdán az M1-en. Elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyolcmilliárd eurót adott a forintosításra 2013-ban a devizatartalékából, amelynek átváltásán 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, mivel az átváltási árfolyam magasabb volt, mint amilyenen a tartalékolt devizát a jegybank beszerezte a pénzügyi válság előtt.

Megemlítette azt is, hogy az átváltás időpontja további jelentős terhektől mentesítette a jelzáloghiteleseket, hiszen néhány nappal azután indult meg a svájci frank árfolyamának drámai erősödése, ami további jelentős kiadást okozott volna a svájcifrank-alapú hiteleseknek, pénzügyi válsághoz vezethetett volna.

A jegybank az átváltáson keletkezett nyereségét az eredménytartalékba helyezte, majd 2016-ban 50 milliárd forintos osztalékot fizetett a költségvetésbe, amire 2002 óta nem volt példa. 2012 és 2016 között 10 milliárdról 162 milliárdra nőtt az MNB eredménytartaléka az osztalékfizetés hatását is figyelembe véve – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az alapkamat csökkentése és a jegybank előfinanszírozási programjai hatására a költségvetés kamatkiadása 2013 óta a GDP 4,3 százalékáról a 2,6 százalékára csökkent. Ez 2013 óta összesen 1600 milliárd forinttal mérsékelte az adósság után fizetendő kamatkiadást, csak 2016-ban 600 milliárd forinttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.