Obama tanácsadója volt a Telekom ajándéka a Fidesznek

Habony Árpád is részt vett a találkozón, amelyet a Magyar Telekom finanszírozott a 2010-es választás előtt.

Wiedemann Tamás
2017. 10. 13. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreigazítás

Cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy az állam 80 milliárd forinttal támogatja a Magyar Telekom fejlesztését. Ezzel szemben a valóság az, hogy ebből a keretösszegből a Magyar Telekom csak 11,5 milliárd forint támogatást használhat fel az elmaradott területeken történő fejlesztéseihez.

Óriási szívességet tehetett a Magyar Telekom a Fidesznek 2009-ben, amikor megszervezte és egy közvetítőn keresztül kifizette Barack Obama amerikai elnök tanácsadója, David Plouffe budapesti előadását. Nem kétséges, hogy a Telekom értékes ajándékot adott a 2010-es választásokra készülő és egyértelműen esélyes Fidesznek, amikor a demokrata párti Obama elnök egyik legnagyobb bizalmasával hozott össze szűk körű találkozót. A Fidesz képviselői a 2008-as amerikai kampányban még a konzervatív jelöltek választási eseményeit látogatták szorgalmasan, mert kevesen számítottak arra, hogy Obama meglepetésszerű győzelmet arat. Ezt később Washingtonban sem felejtették el, a lapunk birtokába került dokumentumok szerint David Plouffe asszisztense csak annyit kért az előadást követő találkozóval kapcsolatban, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ne vehessen részt rajta. Helyette azonban jelen volt Rogán Antal, Habony Árpád, Szijjártó Péter, Andy Vajna, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András, vagyis a Fidesz prominens személyiségei.

A Telekom szempontjából azért volt problémás a konferencia és a szűk körű találkozó megszervezése, mert a vállalatnak szigorú antikorrupciós szabályzata van. Sőt, ekkoriban a Magyar Telekom részvényeivel még a New York-i tőzsdén is kereskedtek. A szigorú amerikai szabályok is tiltják, hogy szívességeket tegyenek a vállalatok a politikusoknak. – Éppen ezért kértek fel engem, egyfajta köztes megoldásként, hogy szervezzem meg a konferenciát a Kempinski Hotelben, és az azt követő találkozót – mondta lapunknak Somogyi Péter üzletember. Elmondása szerint 2009 júliusában kapott egy VIP-belépőjegyet Christopher Mattheisentől, a Magyar Telekom vezérigazgatójától a Hungaroring Formula 1-es futamára. – Ekkor kért fel Mattheisen, hogy szervezzem meg a találkozót, mert a Telekom a szigorú antikorrupciós szabályok miatt ezt nem tehette meg – mondta Somogyi Péter.

Az üzletember rendezvényszervező cégének a Magyar Telekom volt a legnagyobb partnere, így nem akarta elveszíteni a legfontosabb ügyfelét. A kampányfőnök díja 50 ezer dollár volt, míg az utazási költség további 20 ezer dollárba került. Ezt ő fizette ki, és a Telekom később több megbízási szerződést kötött Somogyi cégével, így kompenzálták a 70 ezer dolláros, akkori árfolyamon 13,3 millió forintos költséget. Somogyi szerint az Obama kampányfőnökével összehozott találkozó lényegében a Telekom egyfajta ajándéka volt a Fidesznek, amelyről ekkor már tudni lehetett, hogy megnyeri a 2010-es választásokat. Somogyi Péter most Londonban él. A kérdéses konferenciáról a Magyar Telekomot is megkérdeztük, amely elismerte, hogy ebben az időszakban többször is támogatta a szervező cég számukra releváns rendezvényeit, szakmai szempontok alapján.

Nem tudni, hogy ennek a korai szívességnek mennyi köze volt a későbbi jó viszonyhoz. Tény ugyanakkor, hogy a Magyar Telekom 2010 óta igen gyümölcsöző kapcsolatot ápol az Orbán-kormánnyal, amely 2014 februárjában egy stratégiai partnerségi megállapodásban csúcsosodott ki. A Telekom építheti ki a széles sávú vezetékes internethálózatot azokon a területeken, ahol piaci körülmények között nem érné meg. Sajtóértesülések szerint a Telekom egymilliárd eurós (mai áron 304 milliárd forintos) fejlesztést vállalt 2018-ig, amelyet az állam 80 milliárd forinttal támogat. A beruházásra uniós forrás is rendelkezésre áll; eddig 12,2 milliárd forintra pályázott sikerrel a társaság. A Telekom – leánycégével, a T-Systemsszel – a közlekedési fejlesztéseknek is állandó szereplője; a cég nevéhez fűződik egyebek között a botrányos BKK e-jegy platform, az utastájékoztatási rendszer és a Bubi informatikai háttere. A tegnapi uniós közbeszerzési értesítő szerint pedig további 2,5 milliárd forintért alakíthatja át a T-Systems a jegyautomatákat úgy, hogy kiküszöbölje azokat a csalásokat, amelyekkel leragasztják a gépek pénzvisszaadó nyílását.

Emlékezetes: a Magyar Telekom egyszer már csúnyán megégette magát, amikor Macedóniában, illetve Montenegróban terjeszkedett. Az Index írása szerint a társaság gyanús szerződéseiből 12 évnyi pereskedés és sok tízmilliárd forintnyi kiadás lett. Így például az amerikai értékpapír-felügyelet 90,8 millió dollárra (27 milliárd forint) bírságolta a céget, miután több mint 7,35 millió eurónyi gyanús kifizetéseket fedezett fel a Telekom balkáni könyveléseiben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.