Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ausztriai számlákon keresztül próbálhatták kivinni a felújításra kapott összeget

A visszásságokba bukhatott bele az ortodox egyházi vezető.

Hava Nikita
2018. 01. 08. 5:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlenül az ortodox karácsony előtt, december 28-án felmentették tisztségéből Tyihon püspököt, a Bécsi-Ausztriai és a Budapesti-Magyar Egyházmegye vezetőjét – írja az orosz ortodox egyház a honlapján. Úgy tudjuk, a leváltás indokaként felvetődtek azok a visszásságok, melyeket lapunk tárt fel a magyarországi orosz ortodox templomok felújítása kapcsán.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a szóban forgó épületek felújítása annak ellenére sem halad megfelelően, hogy a magyar állam 2,4 milliárd forintot utalt át a renoválásokra, a budapesti Nagyboldogasszony-templom felújítását pedig nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították – megszabadítva ezzel a magyar ortodox egyházi vezetést egy sor olyan adminisztratív előírás betartásától, amelyekre egyébként tekintettel kellett volna lenniük. Értesüléseink szerint Tyihon püspök és köre ausztriai számlákon keresztül próbálta kivinni a magyar állam által folyósított összegeket. Telefonos megkeresésünkre korábban ezt az egyház nem tagadta, csak annyit kértek, az ügyben írjunk levelet „Moszkvának”. Ezt meg is tettük, s bár választ nem kaptunk rá, Tyihon menesztése azt jelzi, valóban komoly szabálytalanságok történtek a felújításra szánt magyar állami pénzek felhasználásakor.

Úgy tudjuk, Moszkvában is feltűnést keltett az egyház berkeiben, hogy nem haladt a magyar állam által is támogatott templomok felújítása. A figyelmet az is a magyarországi eseményekre irányíthatta, hogy az egyház szerződést bontott korábbi partnerével, a munkálatok projektmenedzselésével megbízott a Bsgép Kft.-vel. Márpedig ezt a társaságot egy olyan alapítvány is támogatja, amely személyesen Vlagyimir Putyin elnök bizalmát élvezi. A társaság be is perelte az egyházat – nem véletlenül, a per tétje ugyanis több száz millió forint.

A templomok felújítását igen fontos ügyként kezeli a magyar kormány. Már csak azért is, mert tavaly februári látogatásakor Putyin elnök kétszer is kijelentette: hálás érte, hogy a magyar kormány segítséget nyújt az orosz templomok felújításában. S bár a kormány nem sűrűn szólal meg az ügyben, az Átlátszó.hu portálnak korábban mégis sikerült szóra bírnia az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A tárca szerint a kedvezményezettnek a támogatás felhasználására és a projektek megvalósítására 2018. december 31-ig van lehetősége. Az elszámolás során csak a szabályszerűen felhasznált és számlákkal igazolt összegeket fogadják el. A kedvezményezett a támogatási időszak alatt folyamatosan valósítja meg a projekteket, az elszámolás határideje 2019. január 31.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly júliusban Moszkvában egyébként találkozott Kirill pátriárkával és Tyihon püspökkel. Orbán Viktor miniszterelnök pedig június végén fogadta hivatalában a püspököt, aki ebbéli minőségében már nem keresheti többé a magyar kormányfőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.