Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A választás előtt zárná le Ferihegyet egy taxisszervezet

A megmozdulást egyetlen egyesület szervezi gyakorlatilag egy cég képviseletében. Levelükben ez áll: A repteret akarjuk és a kormány leváltását!

Kiss B. László
2018. 03. 27. 3:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti választás előtt akarja blokád alá venni az egyik taxisegyesület a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret. A lapunk birtokába jutott elektronikus körlevél szerint az Európai Taxisegyesület a szavazás előtt két nappal, április 6-tól akarja lezárni a ferihegyi légikikötőhöz vezető utat, egészen vasárnap reggelig. A szervezet honlapján többek között az olvasható, hogy nem hajlandók elfogadni Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójának nyilatkozatát, miszerint elégedettek a jelenlegi szolgáltatóval, és nem kívánják sem felmondani, sem módosítani a szerződést. Ezért forgalomlassításra és ferihegyi blokádra készülnek, ha nem teszik lehetővé, hogy a repülőtérre rendelt taxisok öt percnél hosszabb ideig is várakozhassanak az utasokra a 2-es terminál előtt, a belső körben, majd pedig nem biztosítják minden taxis számára a jelenleg csak a hivatalos szolgáltatót megillető jogokat. A weboldalon leírtak szerint a tervezett demonstráció során lépésben gurulnának végig a ferihegyi gyorsforgalmi úton, és a Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljához vezető út sorompója előtt sorakoznának fel, blokád alá véve a repteret. A kör e-mailben ez olvasható: „2018. április 8. nagy változást jelent mindannyiunk életében. Egyrészt lehetőségünk nyílik leváltani a velejéig korrupt, dilettáns kormányt, másrészt visszaszerezhetjük a repteret. Ahogy azt korábban bejelentettük, április 6–8-án készülhet Budapest és a repülőtér a demonstrációra és teljes blokádra. Mivel az utóbbi időben – leginkább a demonstrációnak, valamint a fuvardíjemelés elutasításának köszönhetően – egyre több érdeklődőt, támogatót tudhatunk tagjaink között, ilyen nagy tömeggel magunk mögött a nagy nyilvánosságnak is meg akarjuk mutatni, hogy kik vagyunk és mit akarunk! A repteret akarjuk, és a kormány leváltását!”

Az Európai Taxis Egyesület tagjait a Budapest Taxi sofőrjeinek egy része alkotja. Ezt a társaságot vette meg még 2016-ban Veres István, aki a reptéri Zóna Taxiról vált ismertté. Mint köztudott, ez a társaság, amely szerződésben állt a reptérrel, 2010-ben kurtán-furcsán távozott Ferihegyről. A céget szerződésszegésre hivatkozva tette ki a Budapest Airport. Az ügyben máig büntetőeljárás zajlik, melyben maga Veres István is érintett. A Zónát – amelyre egyébként a sofőrök viselkedése miatt sok utas panaszkodott – a Főtaxi váltotta a légikikötőben, s 2020-ig ezen cég autói állhatnak be a drosztra.

Az egyik legnagyobb hazai taxiszervezet, az Országos Taxis Szövetség tagjai nem vesznek majd részt az akcióban. Metál Zoltán elnök lapunknak elmondta, az OTSZ teljes egészében elhatárolódik a blokádtól. – Nem vállalunk semmilyen sorsközösséget azokkal, akik egy remélt és saját gazdasági cél vagy egyéb üzleti érdek miatt a taxisok többségére hivatkozva veszélyeztetik és próbálják befolyásolni a közelgő választások politikai kimenetelét, illetve azokat az eredményeket vitatják, amelyeket a főváros és a taxis szakmai szervezetek többsége az elmúlt években sikeresen, főként az utasok érdekeit szem előtt tartva megvalósított – nyilatkozta. Az OTSZ Tarlós István főpolgármesterrel is közölte az álláspontját.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály a taxisok akciójával kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, mennyire komoly a fenyegetőzés. – Innentől ez rendőrségi ügy. Érvényes szerződésünk van a Főtaxival, amit nem fogunk felrúgni fenyegetések miatt. Megjegyzem, ma is mindegyik taxitársaság bejöhet a reptérhez, s öt percig ingyen várakozhat.

Amúgy a 2017 júliusában alakult Európai Taxis Egyesület Magyarország vezető taxis érdekvédelmi szervezeteként hirdeti magát. „Az okos kisebbség a birka többség felett” – ez is olvasható a nyitólapon. Céljuk a reptéri viszonyok megváltoztatása mellett az is, hogy ne emeljék a hatóságilag meghatározott szállítási tarifákat, de tegyék a jelenleginél komolyabban szankcionálhatóvá azok megsértését. Természetesen szerettük volna őket is megszólaltatni az ügyben, de a honlapjukon semmilyen elérhetőséget nem találtunk, csupán egy veresegyházi postacímet.

Cáfolat

Az Európai Taxis Társaság egyik vezetője, Wéber Roland a szervezet nevében elhatárolódott az akciótól. Azt állítja, hogy egy, a társasághoz nem köthető freemailes e-mail címről küldték a felhívást. Sőt, a honlapot sem ők üzemeltetik. Wéber állítja, hogy a több törvény megsértését is felvető állítás miatt már feljelentést tett a rendőrségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.