Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Több mint 85 millióra büntették az Orangeways nevet használó vállalkozásokat

Az ismert márkanévvel több cég hatósági engedély nélkül buszoztatta az utasokat.

MTI
2018. 03. 14. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orangeways márkanév alatt autóbuszos személyszállítási tevékenységet végző két cégre, a Pivot-Consulting Kft.-re és a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt.-re – közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Pivot-Consulting Kft., a West Block Zrt., az Orangeways Hungária Kft., és a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt. vállalkozások hatósági engedélyek hiányában jogsértően keltették a fogyasztókban azt a benyomást, hogy az Orangeways márkanév alatt menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytatnak és megvannak az ehhez szükséges engedélyeik. Emellett a vállalkozások nem adtak megfelelő tájékoztatást egyéb lényeges, jogszabályban is előírt adatokról a www.orangeways.com honlapon.

A GVH a bírság kiszabásakor a vállalkozások – elsősorban a www.orangeways.com weboldalon értékesített – jegybevételeire alapozott. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és a vállalkozások éppen jogsértésükkel jegyértékesítési bevételre tettek szert.

Mint a hivatal közölte: ha az eljárás alá vont vállalatok nem felelnek meg a tiltásnak, és folytatják a jogsértő magatartást, akkor a honlap tárhelyszolgáltatóját kötelezik majd az eredeti határozat végrehajtására. Kitértek arra is, hogy a GVH tavaly decemberben ideiglenesen megtiltotta a www.orangeways.com honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, egyben kötelezte az Orangeways márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról.

A Pivot-Consulting Kft. 85,4 millió forintos bírságot kapott, míg a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt. közel 200 ezer forintosat. A másik két cégre egyebek mellett azért nem szabtak ki bírságot, mert a legutolsó (2015-ös) elérhető beszámolóik szerint nem volt árbevételük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.