Be kell zárni a multiknál az adóelkerülési kiskapukat

Magyarország az adózás terén számos elismerést gyűjtött be az elmúlt időszakban – ezt Izer Norbert az idén második alkalommal összehívott Adó-tanácskozáson mondta el.

Magyar Nemzet
2019. 02. 18. 15:24
IZER Norbert
Izer Norbert: Egyre több külföldi beruházás érkezik Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az adózás terén számos elismerést gyűjtött be az elmúlt időszakban – ezt Izer Norbert az idén második alkalommal összehívott Adó-tanácskozáson mondta el. A rendezvény fókuszában a nemzetközi adózás áll. Az adóügyekért felelős államtitkár a távirati irodával azt közölte: „Amellett, hogy szeretnénk mielőbb elérni, hogy a multinacionális vállalatok is fizessék meg az államkasszát megillető adókat, a kötelezően alkalmazandó nemzetközi adószabályokat úgy vezetnénk be, hogy az a lehető legkedvezőbb adózási környezetet biztosítsa a vállalkozásoknak, és még több külföldi befektető válassza székhelyéül Magyarországot.”

A hazánkat méltató elismerésekről szólva kiemelte: Magyarország lett az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője, sőt az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) vezetői a tagállamaiknak példaként emelték ki a magyar adórendszer számos újítását és módszerét – emlékeztetett az államtitkár.

A magyar adópolitika kifizetődő is, hiszen az ország mára bekerült a világ tíz legjobb befektetési célpontja közé, amelyen tovább javíthat a Standard & Poor’s február 15-i döntése – fejtette ki. A felminősítés, az eggyel magasabb adósbesorolás további külföldi befektetéseket is hozhat – jegyezte meg Izer Norbert.

Izer Norbert: Egyre több külföldi beruházás érkezik
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az államtitkár kiemelte, napjaink egyik legnagyobb kihívása a nemzetközi adózás, ezért itt is szükség van az újító szemléletre, hiszen a kedvező szabályok nemcsak a magyar székhelyű vállalkozásokat segíthetik, hanem egyre több külföldi cég is dönthet magyarországi beruházás mellett. Elmondta: a Pénzügyminisztérium épp azért hívta össze a második Adó-tanácskozást, hogy a legnagyobb nemzetközi szakértelemmel bíró adótanácsadók tapasztalataikkal segítsék a tárcát ebben a munkában.

Izer Norbert kifejtette, a tanácskozás legaktuálisabb témája az EU adóelkerülési irányelveinek az átültetése. A legtöbb szabályt már 2020. január 1-jétől alkalmazni kell, ezért ez a tavaszi adómódosítási törvényjavaslat egyik legfontosabb kérdésköre, amellyel akár duplán nyerhet az államkassza is, az adóelkerülő technikák kizárásával több pénzt fizethetnek a cégóriások, az újabb befektetések pedig jótékonyan hathatnak a költségvetés bevételi mutatóira.

A multinacionális nagyvállalatok az OECD becslése szerint a nemzetközi adótervezési stratégiákkal évente globálisan 100–240 milliárd dollárral fizettek kevesebb adót, ezt elsősorban a nemzetközi egyezmények és az államok adószabályai közötti különbségeket kihasználva érték el. Az Adó-tanácskozás is segíthet az adóelkerülési kiskapuk bezárásában – fejtette ki az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.