Fellép a kormány az egyes multik adóelkerülése ellen

Olyan szabályrendszer kialakítását vette tervbe a pénzügyi kormányzat, amely megakadályozza, hogy a multinacionális vállalatok kivonják magukat a magyar közteherviselés alól — mondta lapunknak az adóügyi államtitkár. Izer Norbert kifejtette: az új rendelkezések megfogalmazásához jórészt uniós rendelkezések szolgálnak mintául, de a részletek kimunkálásakor a hazai adószakma véleményét is kikérik majd, mégpedig a márciusra összehívott adóügyi egyeztető fórumon.

Jakubász Tamás
2019. 02. 26. 13:36
null
Dombormű az MNB homlokzatán. Senki nem vonhatja ki magát a közteherviselés alól Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, speciális adóügyi szabályrendszer kidolgozásához fogott hozzá a Pénzügyminisztérium. A részletekről szólva Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg az egyik legjobb befektetési helyszín, ebben pedig óriási jelentősége van az adórendszer 2011 óta tartó átalakításának. – Mára hazánk a befektetők számára kedvező adókörnyezetet alakított ki, ennek egyik fontos eleme a kilencszázalékos társasági adó, amely jelenleg a legalacsonyabb ilyen elvonásnak számít az egész Európai Unióban.

Az erőfeszítéseknek pedig meg is van a maga eredménye, hiszen csak tavaly 98 nagyberuházás érkezett a befektetésösztönzési rendszeren keresztül, ezekkel 17 ezer új munkahely létesül, a beruházások összértéke pedig meghaladja az 1380 milliárd forintot – elevenítette fel Izer Norbert, majd megjegyezte: a befektetőbarát szemlélet azonban nem jelenti azt, hogy egyes vállalkozások kivonhatják magukat a magyar közterhek megfizetése alól.

Dombormű az MNB homlokzatán. Senki nem vonhatja ki magát a közteherviselés alól
Fotó: Kurucz Árpád

– Tudni kell például, hogy számos olyan társaság működik, amelyek az átlagosnál jóval nagyobb pénzmozgást mutathatnak fel, a közteherviselésből mégis minimális részt vállalnak – mondta az államtitkár. Úgy vélte, az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket megfelelő szabályokkal kezelni kell, s meg kell akadályozni, hogy a multinacionális és más cégek kivonhassák magukat a magyar adószabályok alól.

Az új passzusok kialakításához jórészt uniós rendelkezések szolgálnak mintául. – A magyar paragrafusok megfogalmazásakor ugyanakkor megannyi kérdés felmerülhet, ezek megválaszolásához pedig minden hazai tapasztalatot érdemes felhasználni – magyarázta Izer Norbert. – Ezért is hirdettük meg – folytatta – március közepére a második adótanácskozást, a fórum ugyanis megfelelő teret kínál a szakmai eszmecserére.

A tanácskozásra a magyar adószakma 23 szereplőjét hívta meg a szaktárca, a megvitatandó témák között pedig főként a nemzetközi adóügyek szerepelnek. Az adóelkerülés visszaszorítása mellett olyan aktualitásokról is kikérjük a szakma véleményét, mint például a brexit – mondta az államtitkár. Izer Norbert úgy vélekedett: az elmúlt években értékes tapasztalat gyűlt össze a szakma képviselőinél, ezt pedig a kormányzatnak feltétlenül érdemes meghallgatnia az adószabályok kialakítása előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.