Jó esztendőt várnak a hazai lízingcégek

Rácz Gergő
2019. 02. 13. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Optimisták, bizakodók vagyunk, két számjegyű növekedést várunk 2019-ben. Alig lesz olyan szegmens, ami öt százalék alatt nőne – mondta tegnap a piaci kilátásokról Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Tavaly éves összevetésben 13 százalékos emelkedéssel, 694 milliárd forintnyi finanszírozott összeggel zárták az évet a hazai lízingvállalatok.

A lízingpiac elsődleges hajtóereje változatlanul az autószegmens. Ezen a területén 34 százalékkal, 246 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg, amely bőven meghaladja a teljes piaci növekedést.

Elsősorban az új autók finanszírozása húzta a részpiacot, a növekedés 40 százalékos volt, ami több mint 186 milliárd forintos kihelyezést jelentett. Pfandler Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja elmondta, az értéknövekedés annak is köszönhető, hogy az ügyfelek drágább autókat vesznek.

A lízingszövetség megállapítása szerint ezzel együtt is túl magas a magyar utakon a használt, elavult gépjárművek száma, Pfandler szerint ezen a téren fontos lenne beavatkoznia az államnak. Ezzel együtt is üdvözlendők szerinte azok az intézkedések, amelyeket az adóhatóság meghozott a piac fehérítése érdekében.

Ilyen intézkedés lehet a hétvégén bejelentett kormányzati program autóvásárlási támogatáskerete. Bár még nem minden részlet ismert, a lízingszövetség reménykedik, hogy tagvállalatai is részt tudnak venni a kedvezményesen megvett családi autók finanszírozásában.

Hasonló pozitív hatás várható a haszongépjárműveknél a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának legújabb fejezetétől, amiben a cégek rögzített kamatozású fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Pfandler szerint a szakma arra számít, hogy a gépjárműpiac is tovább bővül az idén, így minden adott a további lízingpiaci növekedéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.