Albin 2024. március 1.
logo

Újabb automatákat köthet be a NAV

Jakubász Tamás
2019.02.09. 06:45
Újabb automatákat köthet be a NAV

A feketegazdaság visszaszorításából tavaly több mint négyszázmilliárd forint származott, részben ez az összeg fedezte a jogkövető cégek és magánszemélyek adójának csökkentését — erről beszélt a Magyar Nemzetnek nyilatkozva a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: idén újabb gazdaságfehérítő intézkedések jöhetnek, ­például beköthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a kocsimosó- és a parkolóautomatákat.

– Tavaly érezhetően emelkedtek az államhoz érkező adóbevételek. Hogyan lehetséges ez, amikor a közterhek évek óta csökkennek?

– A folyamat több elemből áll. Egyrészt lényeges, hogy a magyar gazdaság egyre jobban teljesít, több embernek van állása, a munkavállalók fizetése emelkedik, emiatt pedig nő a boltok forgalma. E kedvező jelenségek hátterében – más kormányzati intézkedések mellett – a közterhek évek óta tartó csökkentése áll. Az elmúlt idők teherenyhítéseivel ezermilliárdok maradtak a családoknál és a gazdaságban. A jelenlegi kormány az adócsökkentés kormánya, s ezt immár nem csak mi állítjuk saját magunkról. A nemzetközi kimutatások szerint Magyarországon volt legutóbb a legnagyobb adócsökkentés az egész Európai Unióban, s az idei adóváltozások alapján azt mondhatom: jó esélyünk van a címvédésre. Másfelől az elmúlt években sikerült visszaszorítani a feketegazdaságot.

– Milyen eredményt hoztak a gazdaság tisztítását szolgáló döntések?

– 2014 óta működik az online pénztárgépek rendszere, 2015-ben alakítottuk ki a közúti áruszállítást ellenőrző adóhatósági rendszert, az ekáert, tavaly pedig az online számlázás is megkezdte működését. Számításaink szerint csak a múlt évben több mint 400 milliárd forintos állami bevétel származott azoktól a gazdasági szereplőktől, amelyek korábban illegális vagy féllegális módon működtek. Ezek az összegek nagy teret adtak az adócsökkentéshez. Vagyis mondhatjuk azt, hogy a jogkövető állampolgárok és cégek adójának mérséklését legalább részben a korábban a feketegazdaságban működők finanszírozták.

Varga Mihály: Tavaly mintegy 400 milliárd forint bevétel származott a törvénytelenül gazdálkodók tevékenységének visszaszorításából
Fotó: Kurucz Árpád

– Idén lesz újabb, feketegazdaság elleni intézkedés?

– A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy az étel- és az italauto­maták mintájára más automatákat is be kell kötni az adóhivatalhoz. Így ­például a parkolóautomatákat vagy az autómosóknál működő automata készülékeket is összekapcsolhatják majd az adóhatósággal.

– Az étel- és italautomaták bekötésétől több száz millió forintos összeget remélt a kormányzat. Mekkora bevétel származhat a más jellegű automatákkal kapcsolatos intézkedésből?

– Hasonló nagyságrend lehet, de ami fontosabb, hogy ezzel a lépéssel újabb foltot tüntethetünk el a gazdaságból, újabb ágazat bevételei válnak átláthatóvá, és újabb területen segíthetjük a tisztességesen működő vállalkozásokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.