Visszavásárolhatják otthonaikat az adósok a Nemzeti Eszközkezelőtől

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megkezdte az értesítők kiküldését, amelyek alapján a korábban bajba került hitelesek előtt megnyílik az út, hogy visszavásárolják ingatlanjai­kat. A jogosult és a lehetőséggel élni kívánó ügyfeleknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, milyen konstrukcióban kívánnak élni a lehetőséggel.

Magyar Nemzet
2019. 02. 21. 11:33
null
A devizahitelesek újra birtokba vehetik saját lakásukat Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 32 ezer ügyfél dönthet úgy nagyjából húsvétig, hogy egy összegben, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) által meghatározott kedvezményes áron vagy kedvezményes részletvétellel kíván-e újra tulajdonosává válni korábbi otthonának. A szervezet tegnapi közlésében kiemeli, hogy az ügyfeleknek fontos szem előtt tartaniuk a határidőket. Dönthetnek úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant, és továbbra is bérlők maradnak változatlan bérleti díj megfizetése mellett.

Bármelyik lehetőséget is választják, a legfontosabb, hogy arról – a megfelelő nyomtatvány aláírásával és visszaküldésével – mindenképpen nyilatkozzanak a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül. Azok, akik semmilyen nyilatkozatot nem küldenek vissza a megadott határidőig, a visszavásárlás lehetőségét elveszítik, és a jelenleg fizetett bérleti díjuk július 1-jétől a háromszorosára emelkedik. Az értesítő leveleket a NET a minap kezdte postázni, így azokat az érintettek rövidesen kézhez kapják.

A devizahitelesek újra birtokba vehetik saját lakásukat
Fotó: 123RF

Az ingatlanok vételára megegyezik a társaság által az ingatlanért fizetett korábbi összeggel, csökkentve a bérlő által múlt év végéig megfizetett lakbérrel. Ezenfelül egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel mérsékelhető. Ha az ingatlan Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban helyezkedik el, a kedvezmény mértéke tizenöt százalék, más vidéki városban huszonöt százalék, egyéb településen harmincöt százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Részletre való vásárlás választása esetén a havi részlet összegének meghatározása során a jelenlegi bérleti díj, átlagosan 11 160 forint az alap, azzal a kitétellel, hogy a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot. A részletre vétel így hosszú távon mindenképpen kedvezőbb konstrukció, mint bérlőnek maradni. Az ingatlan visszavásárlásában a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli. A NET közlése szerint a programnak köszönhetően több mint 36 ezer otthon maradt meg, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmil­liós hiteltartozástól, hogy bérlőként továbbra is lakásában maradhatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.