Eleonóra 2024. február 21.
logo

Alig érdekelte a közszférát a sztrájk

Munkatársunktól
2019.03.16. 13:44

Mintegy 7,5 ezer önkormányzati köztisztviselő vehetett részt a március 14-re szervezett közszférás munkabeszüntetésen Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy mintegy 35 ezren dolgoznak köztisztviselői státuszban, tehát a munkabeszüntetésben részt vevők a teljes állomány negyedét sem érték el. Az MKKSZ szerint a Belügyminisztériummal folytatott korábbi sztrájktárgyalások nem vezettek eredményre.

A szociális ágazat ugyanakkor nem tartotta meg a sztrájkot, az MKKSZ szerint azért, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott egyeztetések előremutatóak voltak: a következő időszakban az érdekképviseletekkel közösen megteremtik annak lehetőségét, hogy a szociális ágazatban is lehessen kollektív szerződést kötni.

Felvonulást szervez május 1-jére az MKKSZ – jelentette be csütörtökön Boros Péterné. A „haragos felvonulás” célja, hogy a dolgozók kifejezhessék elégedetlenségüket. Az elnök felidézte, a csütörtöki munkabeszüntetéssel szolidáris dolgozók is kifejezték akaratukat, hogy támogatják a szakszervezet 12 pontos sztrájkkövetelését, az érdekképviseletnek pedig ezek után az a dolga, hogy a teljesítésig vigyék ezt az akaratot.

Korábban lapunk beszámolt róla: az ellenzék ezúttal a közigazgatásban dolgozó közel negyvenezer munkavállaló között próbál ellenállást szítani, ám érvelésük nem fedi a valóságot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.