Elviselhetetlen viszonyok Rákosmentén

2019. 03. 02. 11:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városrészben élők pihenéshez, egészséges élethez való alkotmányos alapjogait sérti a napi több száz fel- és leszállás. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működéséből eredő, a lakóhelyi környezetben érzékelhető zajhatás Budapest XVII. kerületének, Rákosmentének több évtizedes megoldatlan problémája – közölte lapunkkal Rákosmente Önkormányzata annak kapcsán, hogy nyilvánossá vált a zajhatás kapcsán igényelt igazságügyi szakértői vélemény.

Ebből kiderül: különösen elviselhetetlen zajterhelést eredményez, hogy a repülőtér 1-es futópályájának lezárása miatt 2015 óta minden évben több hónapon keresztül a légi forgalom nagy része – napi több száz fel- és leszállás – Rákoshegy felett zajlik. A városrészben élők pihenéshez, egészséges élethez való alkotmányos alapjogait sérti, hogy a jogszabályokban és a repülőtér környezetvédelmi engedélyében megengedett gépmozgások sokszorosa zúdul a lakóházakra – állapították meg.

A repülőtér működéséből eredő zajhatást közjegyzői eljárás során kirendelt igazságügyi szakértő vizsgálta tavaly május és szeptember között Riz Levente polgármester kezdeményezésére. A mérés célja az volt, hogy a repülési zaj nappali és éjszakai folyamatos mérésével bemutassa a repülőtér működésének hatását a rákoshegyiek életminőségére. A vizsgálat eredményeit tartalmazó részletes dokumentáció a városrész repülési zaj elleni küzdelmének fontos eleme, amelyet benyújtottak az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához is, kérve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével kapcsolatos jogszabályi hiányosságok felülvizsgálatát, pótlását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.