Tízezerrel több autó fogyhat

Akár tízezer nagycsaládos is kaphat segítséget új, hétszemélyes gépkocsihoz még ebben az évben — közölte a Magyar Nemzet kérdésére Novák Katalin. Az államtitkár ismertette a két és fél millió forintos támogatás odaítélésének részletes szabályait. A gépjármű-márkakereskedők szervezete programot indít az ügyintézés gyorsítása és a nagycsaládosok komfortos kiszolgálása érdekében.

2019. 03. 13. 11:30
null
A kicsi, szűkös járművek nagy hányadát cserélhetik le kényelmesebb modellre Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagycsaládosoknak az a jó hír, hogy a kormány családvédelmi akciótervének személygépkocsi-vásárlási elemé­ben a részletek megismerése után sem találni kellemetlen meglepetést. A lényeg az, hogy július elsejétől legfeljebb két és fél millió forintos támogatást kaphatnak a legalább három gyereket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához. Újdonság, hogy az egy- és kétszülős családok is igényelhetik a segítséget a családi pótlékra jogosító gyerekek után. Harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak.

A korlátozások észszerűek: csak egyszer igényelhető és három évig nem adhatják el a támogatás segítségével megvásárolt gépkocsit, amelynek legalább hétszemélyesnek kell lennie, de nem lehet lakóautó. Legalább az egyik szülőnek kell, hogy legyen B kategóriás jogosítványa. Az apró betűs részekből azért kiderül, hogy a támogatást bizonyos esetekben késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetni: többek között ha a nyilatkozat nem felelt meg a valóságnak vagy ha a házastársi/élettársi kapcsolat három éven belül megszűnik.

A kormány arra számít, hogy az év végéig mintegy tízezer gépkocsit vásárolhatnak állami segítséggel a három- vagy többgyermekes családok – mondta lapunk kérdésére Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ezt arra alapozta, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) 12 500 tagcsaládja van, 93 százalékuknak van autója, 70 százalékuknak pedig tíz évnél idősebb a gépkocsija. Ezek közül az ötgyerekes családok száma megközelíti a hatezret.

A kicsi, szűkös járművek nagy hányadát cserélhetik le kényelmesebb modellre
Fotó: Havran Zoltán

Ugyancsak kérdésünkre mondta el, hogy a felsoroltakon kívül nincsenek műszaki megkötések: sem a márka, sem a modell, sem a méret, sem a motor típusa nem kizáró tényező, és a fogyasztói árra vonatkozóan sincs korlátozás. Az igénylés menetéről az államtitkár úgy tájékoztatott, hogy a leendő vásárlóknak először a piacon kell körülnézniük, majd a kormányablaknál vagy államkincstári kirendeltségnél kell benyújtani az igénylést. A hatóság állítja ki a támogatást megállapító határozatot, ezzel lehet elmenni az autószalonba, ahol a kereskedő ezt „készpénznek veszi”, azaz beszámítja az árba. Az autót nemcsak klasszikus adásvételi szerződéssel, hanem zárt végű lízingszerződéssel is meg lehet vásárolni.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a gépkocsitámogatás részletszabályainak ismertetésekor arról beszélt, hogy a hétszemélyes autó a nagycsaládosoknak nem luxuseszköz, enélkül vidéken nehéz boldogulniuk, és már a háromgyerekeseknek is gondot okozhat az ötszemélyes autóba három gyerekülést betenni.

Az autószalonokban folyamatosan nagy érdeklődést tapasztalnak a kereskedők a nagycsaládos autópré­mium februári bejelentése óta – mondta kérdésünkre Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Tapasztalatuk szerint nem a felső kategóriás SUV-kra, hanem a 6-8 millió forintos egyterűekre irányul kiemelt vásárlói figyelem. A kereskedők készülnek a július 1-je utáni helyzetre, a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Lízingszövetséggel közösen igyekeznek családbarát csomagokat kidolgozni. Az elnök fontosnak nevezte, hogy elkerüljék az elektromos autók támogatása során kialakult várakozást, lassú ügyintézést. Azt szeretnék, ha automatikus lenne a támogatások lehívása és kifizetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.