Új üzlethez új férfi kell, a rutin néha hátrány

2019. 03. 21. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon előnyt vagy hátrányt jelent egy új üzlet beindításában, ha a családban van már vállalkozói tapasztalat? Az elsőre talán egyszerűnek tűnő kérdésre valójában mégsem olyan egyértelmű a válasz, hiszen a K&H által megkérdezett vállalkozások szerint – bár a legtöbb esetben a családtagok hasonló téren szerzett tapasztalatai valóban segítséget jelentenek – olyan is előfordul, amikor éppen ez rettenti el őket.

A pénzintézet mentora által megkérdezett vállalkozások szerint nem mindig segítség, ha a családban van már vállalkozói tapasztalat. Habár a vállalkozások többsége azon a véleményen van, hogy a családban meglévő vállalkozói tapasztalat pozitív mintát és segítséget jelentett neki üzleti ötlete elindításakor, néhány cég mégis úgy látja, hogy épp ez tartotta őt távol saját vállalkozása megvalósításától.

– Nagy segítséget jelenthet, ha a családtagok vagy ismerősök között van olyan személy, akinek van már tapasztalata, csupán erre támaszkodni azonban meglehetősen rizikós, hiszen ebben mindig benne vannak az adott illető saját – pozitív vagy negatív – tapasztalatai, élményei. Ez pedig erősen befolyásolhatja a még kevésbé tapasztalt vállalkozót.

A K&H: üzletet ide! program weboldala, az www.üzletetide.hu éppen azzal a céllal újult meg idén, hogy a hazai vállalkozások minél több, a saját üzletük létrehozásához és fejlesztéséhez szükséges információt egy helyen megkapjanak, a cégalapítástól a pénzügyi és marketingismereteken át a webáruház létrehozásáig – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-szegmens marketingvezetője.

A kezdeti nehézségeknél és buktatóknál használható megoldási lehetőségek megismerése, valamint az üzleti, vállalkozói ismeretek minél szélesebb körű elsajátítása azért is különösen fontos már az indulásnál, mert ma már nem az a jellemző, hogy „a suszter maradjon a kaptafánál”, mindenki csak azt csinálja, ami az eredeti szakmája.

Sőt, a megkérdezett vállalkozások elmondása alapján az esetek többségében ők maguk is új, ismeretlen vizekre eveztek, mivel olyan szakterületen hoznak létre céget, amelyen még nem dolgoztak, ami nekik is új, és legfeljebb hobbiként foglalkoztak vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.