Véget vetettek a zselici fényszennyezésnek

Melegfehérre cserélte a korábbi hidegkék fényt a Somogy megyei Bárdudvarnok közvilágításának átalakítása során az E.ON. Az ELTE Savaria Egyetemi Központja által összefogott kutatói csoport és az áramszolgáltató cég egy szabadtéri laboratóriumban dolgozta ki a fényszennyezést megszüntető és ezzel energiamegtakarítást is eredményező eljárást.

2019. 03. 26. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi szinten is egyedülálló megoldást dolgozott ki a Zselici Csillagpark közelében lévő Bárdudvarnokon az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja és az E.ON Energiakereskedelmi Kft. A konzorcium kutatói annak a nemzetközi felmérésnek a tapasztalatai­ból indultak ki, amely azt igazolta: egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökoló­giai és tájvédelmi szempontból is előnyös, ha a közvilágítást szolgáló lámpatestek hideg, kékes fényét melegfehérre cserélik.

– Magyarországon először valósult meg olyan közvilágítási rendszer, amely csökkenti a fényszennyezést, miközben a korszerű lámpák teljes mértékben betöltik a funkciójukat. A Bárdudvarnokon kidogozott megoldás természetesen másutt is alkalmazható – jegyezte meg Kolláth Zoltán fizikus-csillagász professzor, az egyetemi központ tanszékvezetője.

Fotó: MTI/Varga György

Kolláth Zoltán kifejtette: fényszennyezésről akkor beszélünk, amikor a mesterséges fény a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre világít. – Ez káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani, környezeti hatást okoz. Fizikusok, csillagászok és környezetvédelmi szakemberek fényszennyezőnek tartják, és ellenzik a nagyvárosok túlzott mértékű kivilágítását, nem beszélve a magasba nyúló diszkófényekről – fogalmazott a szakember.

– Bárdudvarnok egészségesebb, kellemesebb, környezetbarát település lett. A 260 lámpatestből álló rendszerrel energiát takarítunk meg, és annak is örülünk, hogy a fénycsereprojekt során kutatóközpontként emlegették a községet – büszkélkedett Mester Balázs polgármester. – Olyan szép fény árad a lámpákból, hogy sorra keresnek meg minket az emberek: azt szeretnék, hogy az ő házuk előtt is legyen melegfényű kandeláber – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.