Versenytárs lesz az állami nyugdíjkötvény

Magyar Nemzet
2019. 03. 06. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztában van vele a kormány, hogy a biztosítók félnek az idén megjelenő állami nyugdíjkötvénytől, szó sincs azonban arról, hogy ez a kormány részéről egy barátságtalan akció lenne. A bevezetésre váró terméket új versenytársként érdemes felfogni a nyugdíjcélú megtakarítások piacán – jelentette ki a Pénzügymisztérium államtitkára a Portfólió biztosítási konferenciáján. Gion Gábor elmondta: a szolgáltatóipar betegségei megjelennek a biztosítási piacon is, előbb van készen a termék, és utána próbálják megtalálni hozzá a keresletet a piaci szereplők. Ezen minél előbb változtatni kell.

A biztosítási piac éves díjbevétele 2018-ban meghaladhatta az 1000 milliárd forintot, a bővülés üteme felülmúlja a gazdasági növekedés mértékét. Ugyanakkor a szektor éves bruttó díjbevételének a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya elmarad a nyugat-európai szinttől. Ebből következően a magyar biztosítási kultúrának, a lakosság pénzügyi tudatosságának, öngondoskodásának a fejlesztésére van szükség – húzta alá Gion Gábor.

A hazai megtakarítók nyugdíjcélú befizetésekre tavaly 28 milliárd forintnyi adókedvezményt vettek igénybe, ami a piac dinamikus fejlődésére utal. A legfrissebb adatok szerint 2018-ban 280 ezer körüli szerződés mellett 15 százalékos bővülés következett be. Eközben folynak a tárgyalások egy új biztosítói, pénztári garanciarendszer kiépítéséről; a szektor iránti bizalom és a biztonság erősítése szempontjából fontos, hogy a bankrendszerhez hasonló garanciarendszer a biztosítók köré­ben is megvalósuljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.