Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A bankok segítik a bővülést

A magyar gazdaság megfelelő működési környezetet kínál a pénzügyi szektornak, amire egyúttal számít is a további gazdasági növekedés elősegítéséért — mondta Varga Mihály egy szakmai fórumon tegnap. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok Kínával a pénzpiacok terén is ki­válók, és ezt a kormányzat a továbbiakban is erősíteni kívánja.

Rácz Gergő
2019. 04. 05. 11:36
CSÁNYI Sándor; VARGA Mihály; BALOG Ádám
Varga Mihály nagybankok vezetőivel. Együttműködnek a pénzintézetek az állammal Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közös érdek, hogy a gazdaságpolitika és a bankok tevékenysége egy irányba haladjon, a piacgazdaság megfelelő működéséhez a gazdaságpolitikai célokat támogató pénzintézeti rendszer kell – mondta csütörtökön a Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulójára szervezett fórumon tartott előadásában Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály elmondása szerint tavaly az utóbbi három év legmagasabb kamateredményét számolhatta el a bankszektor, de érdemben növekedtek a jutalék- és díjeredmények is. A szektor erősségét mutatja az elmúlt harminc évre visszatekintve az is, hogy van olyan magyar pénzintézet, amely számos térségbeli országban rendelkezik leánybankokkal, amelyek eredményesen igazítják a hazai üzleti modellt a fogadó ország piaci elvárásaihoz – fejtette ki a pénzügyminiszter, utalva az OTP Bankra, ami épp a napokban véglegesítette egy újabb, ezúttal albán bank megvételét.

A miniszter rámutatott: a bankrendszernek fontos szerepe van több kiemelt kormányzati program kivitelezésében is, ilyenek például a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az otthonteremtési kamat-, az adó-visszatérítés, illetve az akadálymentesítési támogatás. A gazdasági kormányzat hasonló részvételre számít a bankoktól az újonnan elfogadott, a fiatalok családalapítását támogató kölcsön eljuttatásában is. Többek között a változatlanul élénk hitelezésre is támaszkodna a kormány, amikor a tavalyi közel ötszázalékos gazdasági növekedést követően idén is négy százalék körüli bővüléssel számol, annak ellenére, hogy az európai és a nemzetközi gazdaságban számos területen mutatkoznak a lassulás jelei.

Varga Mihály nagybankok vezetőivel. Együttműködnek a pénzintézetek az állammal Fotó: MTI/Mohai Balázs

Előadásában Varga külön kiemelte a Kínával való kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok sikerességét. Ez megmutatkozik a Bank of China budapesti tevékenységében, ami a cégeknek is megkönnyíti az üzletelést kínai felekkel, de abban is, hogy Magyarország az egyetlen állam, amelyik megjelent Kínában a belső és külső piacon egyaránt államkötvény-kibocsátóként. Emellett az OTP-nek is van képviselete Pekingben.

Ezeket a kapcsolatok a kormány megőrzi, illetve tovább erősíti a jövőben – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.