A streaming szolgáltatásoké a jövő

Sűrűsödik a mezőny a tetszés szerint elérhető szórakoztató tartalmak piacán. Legutóbb az Apple jelentkezett be a vezető pozícióra, de a kezdeti reakciók alapján nem egyértelmű, hogy milyen sikerre számíthat a cég. Miután már lényegé­ben az összes ismert technológiai nagyvállalat erre az útra lépett, aligha férhet kétség ahhoz, hogy a szórakoztatóiparnak az azonnali internetes, multimédiás szolgáltatás, vagyis a streamelés lesz a meghatározó csatornája.

Rácz Gergő
2019. 04. 08. 17:16
Actors Jason Momoa and Alfre Woodard speak during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
Tévé, filmgyártás és játék egyetlen helyen – az Apple is profilt módosítana, de a tervének van több gyenge pontja is Fotó: Stephen Lam Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után jelentkeznek be az ismert nagy nemzetközi cégcsoportok az igény szerint elérhető, online streamelve élvezhető szórakoztató termékek piacán. A Disney és a Google után legutóbb az Apple jelentett be nagyra törő terveket. A verseny kiéleződéséről abból a szempontból talán még korai beszélni, hogy a bejelentett szolgáltatásokat még nem ismerhették meg a felhasználók, azok csak később indulnak el. Az alapján viszont, hogy korlátlan pénzforrással bíró globális vállalatok egyaránt ebbe az irányba mennek, a látványos harc borítékolható.

A stream szolgáltatás nem újdonság, azonban mindenképp újszerű piacfelfogást mutat az, hogy a technológiai kolosszusok ilyen léptékben erre az elérési formára koncentrálják üzleti modelljüket és erőforrásaikat. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a piacon nemrég a Google lépett nagyot, amikor bejelentette a Stadia névre keresztelt, játékokra épített szolgáltatását. A konkrétumai ennek az üzleti modellnek sem ismertek, a lényege azonban annyi, hogy bárki bármilyen eszközön azonnal játszhat, amivel akar, legyen szó a telefonjáról, a tévéjéről vagy a számítógépéről. A Google a várhatóan tetemes adatforgalmat jelentő szolgáltatáshoz a saját hatalmas szerverrendszerére támaszkodik.

Tévé, filmgyártás és játék egyetlen helyen – az Apple is profilt módosítana, de a tervének van több gyenge pontja is
Fotó: Reuters

Ugyancsak idén lép a streaming szolgáltatók piacára a Disney, ami elsősorban a Netflix uralmát döntené meg. Mindezt segíti, hogy nemrég 71 milliárd dollárért (a magyar éves össztermék feléért) megvette az amerikai Fox televízió társaságtól rengeteg film és sorozat licencét, így már nemcsak a mozikban, de a kibővített streaming könyvtárával is tarolhat. Természetesen továbbra is ott van ismert és működő modellként a Netflix. A cégnek a vártnál gyengébben alakult a tavalyi negyedik negyedéve, de így is négymilliárd dollárt meghaladó profitot könyvelhetett el, amit a világszerte közel 140 millió előfizetőjétől szedett be. A Netflix egy ideje már az ismert internetes videótéka-szolgáltatás mellett tartalomfejlesztő is, számos sorozata mellett például a Bird Box című sikerfilmet a cég legutóbbi kimutatása szerint nyolcvanmillió háztartásban nézték meg.

Az Apple mindezeket a fenti szolgáltatásokat egyben akarja nyújtani, ami egyúttal a piaci kétkedést is meglapozza. Az Apple TV Plusnak nevezett szolgáltatás mindent biztosítana: filmeket, sorozatokat, játékokat minden létező eszközön, ráadásul a tartalomgyártásba is beszállnának. A társaság elsősorban az eszközeiről ismert, és a részvényeseknek aligha lehet kétségük afelől, hogy tonnaszámra tudnak majd világszerte eladni új ketyeréket, amelyeken a szolgáltatást élveznék a nézők. A tartalomgyártás új terep az Apple-nek, de ismerve a cég korlátlan erőforrásait, valószínűsíthető a siker. Nem véletlen, hogy az új műsorokhoz is világhírű színészeket és rendezőket szerződtettek, hiszen a kezdeti nézettség ezzel garantálható.

A játékpiac érdekesebb, ugyanis az Apple ezen a terepen nem mondható erősnek. Az olyan népszerű platformokon, mint a csúcson egyszerre 18 és fél millió ember által használt, összesen 125 millió regisztrált felhasználójú Steamen is korlátozott azoknak a játékoknak a száma, amelyek működnek az Apple eszközein, pláne problémamentesen. Azonb an miután az Apple TV Plus ernyőszolgáltatás elnevezésében a televízió tűnik ki, várhatóan nem a játék lesz a csomagban a kiemelt terület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.