Banai Péter Benő: A vártnál jobban csökkent az államadósság tavaly

A vártánál jobban csökkent az államadósság tavaly. Varga Mihály pénzügyminiszter ennek kapcsán azt mondta: a költségvetés stabilitását a választási év és a 2018-as költségvetésben nem tervezett intézkedések sem veszélyeztették. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: ha nagy az adósságráta, akkor valószínűleg drágább az adósság finanszírozása.

Forrás: Hír TV2019. 04. 02. 14:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Banai Péter Benő hozzátette: az államadósság finanszírozási költségeit a magyar lakosok és vállalatok adják. Ha nagyobb az adósságráta, akkor drágább a finanszírozása is, ezáltal a beszedett adóbevételeket nem családtámogatásra, béremelésre vagy állami beruházásokra költik, hanem az államadósság finanszírozási költsége viszi el az adóforintokat. Kiemelte: ha egy adott ország államadósságát döntően külföldi befektetők fizetik, akkor a kifizetett kamattámogatás nem az adott országban hasznosul, hanem elhagyja az országot, így gazdaságélénkítő hatása sincs.

Az államtitkár elmondta, hogy a gazdaságráta alakulását két tényező befolyásolja. Az egyik, hogy milyen a gazdasági növekedés, mert ha érdemi gazdasági növekedés van, akkor az adott ország elbírja, hogy a hiány néhány százalékpontos. A másik tényező pedig a hiány szintje.

Akkor lehet gyors államadósságcsökkentést végrehajtani, ha magas gazdasági növekedést ér el egy ország, a hiánya pedig kicsi- fogalmazott.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.