Fejletlen a magyar vállalati kötvénypiac

Magyar Nemzet
2019. 04. 14. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április végén teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati kötvényvásárlási programjának részle­teit; a programnak köszönhetően két-háromszorosára emelkedhet az uniós összehasonlításban ma még gyengén fejlett magyar vállalati kötvénypiac mérete – mondta az MNB alelnöke egy tőzsdekonferencián.

A távirati iroda beszámolója szerint Nagy Márton közölte: a magyar vállalati kötvénypiac mérete régiós és európai uniós szinten is az egyik legalacsonyabbnak számít. Míg a cseh vagy a lengyel vállalati kötvénypiac a GDP öt százalékát tette ki, addig a magyar piac a GDP alig 1,6 százaléka volt 2018 harmadik negyed­évében. Romániának nincs vállalatikötvény-piaca. Európa fejlett országaiban a GDP húsz százalékát éri el a vállalati kötvénypiac mérete – mutatott rá. A cseh vagy a lengyel piac méretének eléréséhez 1800-2600 milliárd forinttal kellene növekednie a magyar vállalati kötvénypiacnak.

Közölte, hogy április végén közzéteszik a jegybanki program részletes feltételeit, termékleírást és tájékoztatót, május elején a 110 potenciális kibocsátónak tájékoztatót tartanak, és regisztrációs felületet nyitnak az MNB honlapján. A program következő lépésé­ben június elején várhatóan elindul az értékelési időszak, ami maximum két hónap lesz. A kötvényaukciók a tervek szerint július elsején kezdődhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.