Hétüléses gépkocsik a fűtőházban

Aki a hétvégén kilátogatott a Magyar Vasúttörténeti Parkba, sok információval gazdagodott az állami támogatással elérhető hétüléses autóvásárlással kapcsolatban. Az érdeklődés óriási, a kereskedések és a bankok egyaránt készülnek a júliustól megnyíló lehetőségre.

2019. 04. 29. 5:55
null
Nagycsaládosok, 7 üléses autó, családi kedvezmény, gyerek , család, Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal nem a vonatoké volt a főszerep a budapesti Magyar ­Vasúttörténeti Parkban, hanem az autóké, méghozzá a hétüléseseké. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 7+ üléses hétvége című rendezvényén tizenhárom márka kínálatával ismerkedhetett meg közelebbről az a csaknem tízezer résztvevő, aki regisztrált az eseményre. A helyszínen első kézből kaphatott mindenki információt az autók felszereltségéről, az árakról és a hitellehetőségekről, és a járműveket ki is lehetett próbálni.

A nagyszámú közönség pedig azt jelzi, hogy sokak érdeklődését keltette fel a kormány családvédelmi akcióterve, amelynek részeként 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak a nagycsaládosok a hét- vagy annál többüléses gépkocsik megvásárlásához.

– Ha a júliustól igényelhető segítség nem lenne, akkor nem tudnám lecserélni az öreg és szűkös családi ­autót – mondta Lábán Kristóf, aki négygyermekes apukaként vett részt a rendezvényen. Úgy számolt, ha megkapja a két és fél millió forintot, továbbá mintegy másfél millióért beszámíttatja vagy eladja régi járgányát, egész könnyen hozzájuthat a család egy új gépkocsihoz. Hasonlóan tervez Németh ­Dániel is, aki a támogatás nélkül használt autót hozatott volna be Ausztriából vagy Németországból. Mint mondta, az állami juttatás ­hiányában nagyjából annyi pénzt tudna mozgósítani, ami egy régebbi típus megszerzésére lenne elég.

– Három vagy több gyerekkel valóban nem lehet akármilyen autóban elférni. Ezért jeleztük a kormányzat felé, hogy ha lehetőség nyílik rá, az állam segítsen az érintetteken – mondta a Magyar Nemzetnek Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke. A szervezet a problémáról korábban felmérést is készített tagjai körében.

Ebből kiderült, hogy a családok hetven százalékának tíz évnél, harmincöt százalékának pedig tizenöt évnél is idősebb autója van. Arról is megkérdezték őket, hogy tervezik-e új személygépkocsi vásárlását. A válaszokat és a kutatás eredményét az egyesület aztán eljuttatta a kormánynak. Ezt követően született meg a július 1-jétől elérhető autóvásárlást támogató lehetőség. A metódus egyszerű: aki szeretne a segítséggel élni, kiválaszt egy autót valamelyik kereskedésben, majd bemegy a Magyar Államkincstár képviseletéhez vagy egy kormányhivatalba, ahol igényelni lehet a támogatást. A két és fél millió forint a legalább három gyermeket nevelő családoknak jár. Ebbe a kiskorúak mellett a felsőoktatási tanulmányokat végző fia­talok is beszámítanak. A feltétel egészen pontosan legalább három – illetve ha várandós az édesanya, akkor két – gyermek.

Fotó: Kurucz Árpád

– Ha valaki megkapja a támogatásról szóló dokumentumot, akkor hat hónapja van rá, hogy szerződést kössön – fejtette ki érdeklődésünkre Beneda ­Attila. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt is hozzátette, hogy a támogatást közvetlenül a kereskedésnek utalják, a szerződéskötést követően néhány héten belül. E részleteket a jogszabályhoz kapcsolódó eljárásrend tartalmazza majd, amelyről a kormány időben tájékoztatást ad az érintetteknek.

Fontos kérdés például, hogy a 2,5 millió forint felhasználható-e előlegként vagy önerőként? A kereskedések ugyanis általában a vételár húsz százalékát előre kérik, ami egy hatmil­liós autónál 1,2 millió forintot jelent. Lapunk úgy tudja, erre lesz lehetőség. Információnk szerint a bankszövetség is egyeztet erről a kormánnyal. A pénzintézetek egyébként már készülnek a július utáni időszakra. A helyszínen kérdésünkre azt tanácsolták, hogy aki négy-öt évnél hosszabb időre kötelezné el magát az autóvásárlási kölcsönnel, fix kamatozású hitelt válasszon.

Több márkaképviseletnél is jártunk a helyszínen. Örömteli, hogy egyiküknél sem mondták azt, hogy a kereslet megugrása miatt árat emelnének. Igaz, szeptembertől szigorodik az autómotorokat érintő uniós környezetvédelmi norma, ami némi drágulást hozhat. A kereskedések azonban igyekeznek kedvezményekkel is előállni, van, ahol ingyen adják a plusz két ülést és jelentős árengedménnyel biztosítanak bizonyos extrákat.

A vásárlóknak érdemes alaposan tájékozódniuk, és azt sem árt észben tartani, hogy új autó vásárlásakor akár félmillió forintot vagy még többet is le lehet alkudni a vételárból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.