Időben kell egyeztetni az adatokat a bankkal

Közeleg a határidő, ameddig a banki ügyfelek eleget tehetnek annak a törvényi kötelezettségnek, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szól.

Rácz Gergő
2019. 04. 25. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg a határidő, ameddig a banki ügyfelek eleget tehetnek annak a törvényi kötelezettségnek, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szól. Eszerint minden banki ügyfélnek június 26-ig igazolnia kell személyazonosságát a pénzpiaci szolgáltatójánál. Az MKB Bank tegnap közleményben emlékeztette az ügyfeleit, hogy ugyan már előfordultak megkeresések a bankok és biztosítók részéről, azonban több nagy banknál is késik az erről szóló figyelemfelhívás. Holott a vonatkozó előírás értelmében a pénzügyi intézményeknek a megadott határidőig valamennyi ügyfelük esetében rendelkezniük kell az aktualizált okmánymásolatokkal, máskülönben június 27-étől nem teljesíthetik az adott ügyfél által kezdeményezett megbízásokat.

Korábbi körképünkből kiderült: a legegyszerűbb, ha a számlatulajdonos egyéb ügyintézéssel egybekötve, személyesen tudja le a bankfiókban az adategyeztetést a nyárig. Ha az adott bank elfogadja a postán beküldött okmánymásolatokat, az is nyomtatással és sorban állással jár, viszont előfordul, hogy a digitális megoldásokat olyan bank se alkalmazza, ahol más ügyintézést könnyedén meg lehetne így oldani. Ellenben például a Magnet Banknál elmondták, hogy videótelefonon bemutatott személyazonosító okmány mellé a szükséges nyilatkozat tartalmáról szóban is nyilatkozhat az ügyfél. Itt azonban egy arányaiban kisebb ügyfélkörről van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.