Könnyen lehet, hogy a régió hátat fordít az orosz olajnak

Ukrajna leállította az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken, mivel a nyersanyag minősége nem felel meg az előírt paramétereknek.

2019. 04. 27. 14:43
Worker turns tap as a meter shows near zero-level pressure at line production station on a Druzhba pipeline in Brody
Néhány nap kiesés nem okoz gondot a vállalatok esetében Fotó: Gleb Garanich Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna leállította az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken, mivel a nyersanyag minősége nem felel meg az előírt paramétereknek. A vezetékbe nagy mennyiségű klórral szennyezett olaj került, emiatt néhány nappal korábban a cső északi ágán szakították meg a szállítást, vagyis Lengyelország és Németország sem fogadja a terméket. A vezeték ukrajnai üzemeltetője, a JSC Ukrtransnafta április 25-én, csütörtökön helyi idő szerint este 21.43 órakor „engedte le a sorompót” az orosz olajat szállító Barátság fehéroroszországi Mazir és az ukrajnai Brod közötti szakaszán – tolmácsolta a Unian hírportál beszámolóját az MTI.

A vezeték Mazirnál válik ketté északi és déli ágra, utóbbi halad Magyarország felé is. Korábbi hírek szerint csak az északi ágba került szennyezett olaj. Az Ukrtransnafta közölte: a szlovákiai Budkovce fogadóállomás megtagadta a nem megfelelő minőségű nyersanyag fogadását, a magyar Fényeslitke pedig nem rendelkezett szabad kapacitással. A Mol korábban úgy tájékoztatott, hogy a hazánkba érkező kőolaj minősége megfelel az előírásoknak, tegnap este viszont átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét.

Klór normális esetben nem kerül a kőolajba, valószínűleg vészes hanyagság állhat a háttérben – véli az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci elemzője. Pletser Tamás lapunkkal ismertetett írásában kifejtette: néhány nap kiesés az orosz vezetékes importból nem okoz fennakadást a vállalatoknak, köszönhetően a készleteknek. Emellett a Mol és a lengyel PKN Orlen is képes teljes mértékben ellátni finomítóit nem orosz forrásból, ha néhány napon belül nem rendeződne a helyzet.

Néhány nap kiesés nem okoz gondot a vállalatok esetében
Fotó: Reuters

Péntek este Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója bejelentette, hogy büntetőeljárás indult a Barátság vezeték kőolajának szándékos beszennyezése ­miatt. Több magáncégnél házkutatás folyik. Kimutatták ugyanis, hogy a klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Pletser Tamás szerint a mostani események felgyorsíthatják azt a folyamatot, amelyben a kelet-közép-európai vállalatok hátat fordítanak az orosz forrásnak. Míg a térség korábban teljes egészében orosz olajjal elégítette ki az igényeit, az arány mára 50-80 százalékra csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.