Küszöbönáll Paks II újabb beszerzése

Végéhez közelednek az irányítástechnikai megoldásokról folytatott tárgyalások a Roszatom és a Paks II beruházás egyik lehetséges beszállítója között – közölte Kirill Komarov.

Somogyi Orsolya (Szocsi)
2019. 04. 17. 15:24
null
Paksi atomerőmű, MVM, PAKS, energia Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végéhez közelednek az irányítástechnikai megoldásokról folytatott tárgyalások a Roszatom és a Paks II beruházás egyik lehetséges beszállítója között – közölte Kirill Komarov a Szocsiban megrendezett XI. Atomexpó záró sajtótájékoztatóján. Az orosz atomenergetikai konszern első vezérigazgató-helyettese felidézte: tavaly lezárult a turbinaszigetek versenyeztetése.

A turbinákat, a generátort és segédberendezéseiket tartalmazó egységet az amerikai GE Magyarország Kft. szállíthatja le. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló fejlesztés orosz főberuházójának vezetője elmondta, hogy jelenleg annak a mintegy kétéves késésnek a behozásán igyekeznek, amelyet az Európai Bizottság vizsgálata okozott.

– Most a létesítési engedélykérelmet állítjuk össze. Ez komoly munka, hiszen negyven év után először zajlik ilyen léptékű beruházás Magyarországon. A dokumentáció összeállítása jelentős feladat az Országos Atomenergia-hivatal, a Paks II Zrt. és a Roszatom számára is. Alapos és minőségi munkára van szükség, amire nem sajnálhatjuk az időt és az erőfeszítést, hiszen biztonságos és megbízható atomerőművet szeretnénk építeni – szögezte le az első vezérigazgató-helyettes.

Paksi atomerőmű, MVM, PAKS, energia
Fotó: Kurucz Árpád

Kirill Komarov beszélt arról is, hogy amíg nincs meg a létesítési engedély, nem foghatnak hozzá a nagyobb munkához. Ám addig is, az engedélykérelem előkészítésével párhuzamosan folytatják a felvonulási épületekhez és az infrastruktúrához szükséges közbeszerzéseket.

Az első vezérigazgató-helyettes globális kitekintésében kiemelte: 2018-ban harminc éve nem látott növekedésen ment át a beépített atomerőművi kapacitás, összesen 50 gigawattal bővült. – Ám a nukleáris ipar nem ér véget az áramtermelésnél – jelezte Komarov –, hiszen fontos szerepe van az egészségügyben és más tudományágakban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.