Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. között.

Forrás: MTI2019. 04. 03. 12:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára megnyitójában kiemelte, hogy az elmúlt években az építőipar nagyon jól teljesített, 2016 és 2018 között a szektor kibocsátása összesen 56 százalékkal emelkedett.

Hozzátette: az építőipar GDP-arányos kibocsátása 2018-ban 9,9 százalékos volt, ez az elmúlt 15 év legjobb adata.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország 2030-ra bekerüljön az Európai Unió top 5 országa közé, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. A cél elérésében fontos szerepet játszik az emberek életminőségének emelése, amely együtt jár az épített környezet minőségének fejlesztésével – mondta György László.

Úgy vélte, mindezt biztosítja, hogy 2018 és 2023 között az építésgazdaság megrendelésállománya elérte a 25 ezer milliárd forintot. „Ahhoz, hogy a szektor képes legyen megvalósítani a megrendeléseit az elmúlt 2 év eredményeit kell megismételni a következő 5 évben” – fogalmazott.

Az államtitkárság a szakmai szervezetek – Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – bevonásával elkészítette az építésgazdaság stratégiáját, amelyet a kormány várhatóan áprilisban tárgyal majd – jelezte az államtitkár.

A stratégia egyik fontos eleme az építőipar technológiai korszerűsítésére vonatkozó pályázat, amelyben 2018-ban a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését 16 milliárd forinttal támogatta a kormány. A pályázati kiírás áprilisban folytatódik, újabb 6 milliárd forintos keretösszeggel – közölte.

A megnyitót követően adták a Construma, illetve a Hungarotherm díjakat, utóbbi az épületgépészettel foglalkozó cégek munkájának elismerésére szolgál. Construma díjat kapott a Bramac Kft., a Hydropool Hungária Kft., a SIKA Hungária Kft., a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. és a Wolf Bavaria Magyarország – Hang és Tűz Kft. Hungarotherm díjban részesült az Aereco Légtechnika Kft., a Nilan Légtechnika Kft., valamint a Rosenberg Hungária Lég és Klímatechnikai Kft.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.