A régi épületek vízvezetékeiben magas lehet az ólomtartalom

A csapvíz ólomtartalmát vizsgálta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a beérkezett 2700 vízminta csaknem ötödében találtak eltérést, jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció a csapvízben – írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság.

Forrás: MTI2019. 05. 02. 6:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart.

A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi épületek.

A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten – hívja fel a figyelmet az NNK. A csapvíz kifolyatása viszont jelentősen csökkenti az ólomtartalmat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.