Beruházásra fordítanák a tízmilliókat

Magyar Nemzet
2019. 05. 09. 7:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként új gépek és berendezések beszerzésére vennék igénybe a kkv-vezetők a megújult Növekedési hitelprogramot (NHP), amely januárban indult el NHP fix néven – derült ki a Budapest Bank háromszáz cégvezető körében elvégzett kutatásából.

Az igénylésen gondolkodó hazai cégeknek átlagosan 40 millió forintra lenne szükségük fejlesztési céljaik megvalósításához, és átlag öt és fél évet szánnának a törlesztésre.

A Magyar Nemzeti Bank 2013-ban indította el Növekedési hitelprogramját, amelynek célja a hazai vállalatok finanszírozási lehetőségeinek javítása volt kedvező, refinanszírozott banki hitelek segítségével.

Idén januárban a jegybank újabb alacsony és fix kamatozású hitelprogramot indított NHP fix néven. A jegybank célja a konstrukcióval, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalatok alacsony kockázatú és hosszú távon kiszámítható hitelhez juthassanak új beruházásaik megvalósításához.

A jegybanki adatok szerint az előző szakaszokban 40 ezer mikro-, kis- és középvállalat jutott kedvező finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint összegben, döntően beruházási, illetve eszközbeszerzési célra.

A Budapest Bank felmérése alapján a korábbi igénylők több mint 90 százaléka tekintette komoly segítségnek az NHP-t, továbbá hetedük azt vallotta, hogy a konstrukciónak köszönhetően tudott szintet lépni vállalatuk. A bank saját ügyfélkörében az eddigi tapasztalatok alapján 106 millió forint az NHP fix keretében igényelt átlagos hitelösszeg, az átlagos futamidő pedig 7,5 év.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.