Csúcsra járnak a mélyépítések

A hazai építőanyag-gyártók optimisták, az idén szerintük mindenképpen kitart a piaci növekedés, jövőre azonban sok függ a megszűnő ösztönzők helyére lépő új támogatások bevezetésétől.

2019. 05. 30. 7:34
null
Az égetett tégla termékek forgalma hasonló, mint tavaly volt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősebb hazai vállalatokra és technológiai váltásra van szükség a hazai építőiparban – így foglalta össze a gazdasági kabinet által elfogadott építésgazdasági stratégia fő célját az innová­ciós tárca helyettes államtitkára.

az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tegnapi kibővített elnökségi ülésén tartott előadásában kifejtette: az elkövetkező évekre óriási megrendelésállománya van az építőiparnak, amely teljesíthető, ha az elmúlt évek fejlődését tudja tartani az ágazat.

Koji László, az ÉVOSZ négy évre újraválasztott elnöke a beruházási hullámok elkerülését nevezte az egyik legfontosabb szempontnak az előrelépéshez. Mint mondta, a mélyépítésben az állami megrendelések dömpingjével elképesztő teljesítményre vannak kényszerítve a vállalkozások 2019-ben és jövőre, a későbbi megrendelésállomány viszont jelentősen csökkenni látszik.

Az égetett tégla termékek forgalma hasonló, mint tavaly volt
Fotó: Havran Zoltán

Hasonlónak nevezte a helyzetet a lakásépítés területén: ott csúcsra vannak járatva a kivitelezők, de azért „lármázik udvariasan” az ágazat, mert az áfakérdés miatt már csökken az építési engedélyek száma.

A hazai építőanyag-gyártók mindenesetre optimisták, az idén szerintük mindenképpen kitart a piaci növekedés, jövőre azonban sok függ a megszűnő ösztönzők helyére lépő új támogatások bevezetésétől – közölte lapunkkal a Magyar Építőanyag- és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). Szerintük célszerű lenne a kivezetendő ötszázalékos lakásáfa helyett más ösztönzőt életbe léptetni, mert ennek hiányában visszaesés következik a lakáspiacon.

A MÉASZ a számla ellenében történő részleges adó-visszatérítést jól célozható eszköznek tartja mind az új lakások építésénél, mind az épületenergetikai korszerűsítéseknél.

A szövetség közlése szerint az idei első negyedévben a szerkezetépítő anyagok iránti kereslet továbbra is élénk volt. Az égetett tégla termékek 2018 első három hónapjához viszonyítva azonos mennyiségben fogytak, de a cseréptermékek iránti igény jelentősen megnőtt, ami a számos befejező szakaszban lévő lakóépület-projekttel függ össze.

A fehér falazóanyagok, az építőkémiai termékek és a műanyag alapú szigetelőanyagok kereslete két számjegyű mértékben nőtt az év elején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.